Je 4300 kompetencií pre malé obce veľa? Ukazuje sa, že to nie je optimálne, tvrdí Kaliňák zo ZMOS-u

    0
    Hovorca ZMOS a odborník na verejnú správu Michal Kaliňák (Autor: TASR)

    Nie je to podľa jeho slov iba otázka akceptovateľnosti NKÚ SR, ale aj akčnej schopnosti riadiť menšie obce v náročných podmienkach. “Súčasný systém im dal veľa právomocí, ale aj veľa povinností. Na základe kontroly, ktorú sme robili v menších obciach, konštatujeme, že malé obce sú menej schopné prispôsobiť sa,” vysvetlil.

    Podľa podpredsedu NKÚ je spolupráca úradu so štátnou správou a samosprávou pri kontrolách na dobrej úrovni. “Napriek tomu treba povedať, že keď príde kontrola, asi ju nikto s radosťou neočakáva a nikto nie je rád, že kontrola zaberie aj výkonný čas radových pracovníkov,” uviedol s tým, že ak inštitúcia prijme odporúčania úradu, tak má záujem zlepšiť verejné služby.

    Úrad potom žiada od inštitúcie, aby mu zaslala implementované odporúčania, a potom ich skontroluje.

    “NKÚ SR dlhodobo poukazuje aj na to, že oblasť územnej samosprávy je z pohľadu verejných financií riziková najmä v dodržiavaní rozpočtových pravidiel, hospodárenia s majetkom a zverejňovania informácií,” doplnil hovorca úradu Marek Papajčí.

    “Model miestnej územnej samosprávy je funkčný, má však všetky predpoklady na to, aby bol lepší. Súvisí to aj so situáciou v štruktúre miestnej územnej samosprávy,” reagoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

    “Ukazuje sa, že nie je ani optimálne, aby všetky samosprávy bez ohľadu na počet obyvateľov, veľkosť územia a ekonomickú silu mali rovnakých viac ako 4300 kompetencií,” konštatoval.

    Preto ZMOS realizuje národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý okrem iného formuluje podporné mechanizmy medziobecnej spolupráce a audity kompetencií. “Do dvoch mesiacov budeme mať zrealizovaný audit kľúčových prenesených kompetencií a následne ideme realizovať inventúru kľúčových originálnych kompetencií,” uviedol.

    “Potom ich ZMOS porovná s kompetenciami v štátoch Vyšehradskej štvorky a na konci projektu naformuluje tzv. nový komunálny manažment,” uzavrel Kaliňák. 

    - Reklama -