Jarjabek: Gro problému už vyriešil Šatan

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: SITA)

    “Výbor prelomil veto prezidenta, predpokladám, že tak urobí aj plénum a zároveň schválime v skrátenom legislatívnom konaní novelu predloženú poslancami Mosta-Híd,” skonštatoval predseda mediálneho výboru parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD).

    Verí, že sa tým podarí doriešiť celú situáciu, pričom si myslí, že gro problému už vyriešil sám generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan. Narážal tým na stredajšie (8. 5.) Šatanovo oznámenie o podobe dresov, v ktorých budú Slováci od piatka (10. 5.) na majstrovstvách sveta v hokeji hrať.

    Novelu zákona o štátnych symboloch, ktorou sa má plénum NR SR zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní, ak parlament prelomí prezidentovo veto, priblížila na výbore štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Edita Pfundtner (Most-Híd).

    Zdôraznila, že dôvodom návrhu právnej úpravy je ochrana slobody prejavu ako jednej zo základných práv a slobôd.

    “Cieľom je precizovať právnu úpravu v súvislosti s hraním a spievaním štátnej hymny iného štátu a odstránenie výkladových problémov s tým súvisiacich. Súčasne sa prehodnocuje rozsah ustanovení, za porušenie ktorých môže byť príslušným okresným úradom uložená sankcia vo forme pokuty,” uviedla o návrhu predkladateľov – poslancov Tibora Bastrnáka, Ladislava Balódiho, Eleméra Jakaba, Irén Sárközy a Pétera Vörösa.

    Most-Híd už skôr avizoval, že nepodporí prelomenie prezidentovho veta. Pokiaľ parlament veto neprelomí, zostane platný súčasný zákon.

    Ak parlament vetovanú novelu z dielne SNS opätovne schváli, poslanci Most-Híd chcú do zákona v skrátenom legislatívnom konaní doplniť ustanovenie, ktorým nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu.

    - Reklama -