Jarek Nohavica: Žijeme na bezpečnom ostrove pokoja, mieru a úsmevov. Paríž, to je úplne iný svet

    0
    Populárny český pesničkár a textár Jarek Nohavica (Autor: Facebook, Rozpravkovy svet)

    V rozhovore Nohavica spomenul aj pieseň „Nájezdníci“, ktorá je podľa neho o vlnách, ktoré sa prelievajú svetom. „Pred piatimi rokmi som zazrel za obzorom vlnu a vyjadril som pocit, že nič nie je navždy, nič nie je isté. Vojny sa začínajú aj v pondelok popoludní a my nikdy nevieme, ktorý pondelok to bude. A netýka sa to len vojen, hovorím o všetkom. Veci sa hýbu, veci sa dejú a čo je dnes, nie je nastálo. Vždy bolo treba a aj dnes musíme byť aktívni, aby sme si svoje hodnoty ubránili,“ povedal Nohavica.

    Následne si zaspomínal, ako v deväťdesiatych rokoch navštívil Paríž. „Bolo to nádherné mesto, celé sme si ho prešli. Po nejakých pätnástich rokoch sme sa tam vrátili, ale stretli sme úplne iné mesto, úplne iný svet. Opäť sa ukázalo, že nič nie je navždy. Aj keby som chcel,“ pokračoval.

    Z vyznamenania, ktoré získal z rúk prezidenta Miloša Zemana, má podľa svojich slov veľkú radosť. „Pri tej príležitosti som bol prvýkrát vnútri Pražského hradu. Mohol som si ho prejsť, je naozaj krásny. Všetci vyznamenaní sa stretli už popoludní, čo mi prinieslo veľa nesmierne krásnych stretnutí, napríklad s Karlom Lopraisom, Martinou Sáblíkovou alebo s Jurajom Kukurom, ktorého som dlho nevidel. Samotný ceremoniál bol potom naozaj milý a pokojný,“ poznamenal s tým, že vyznamenanie prijal s úctou a je rád, že to mohol zažiť.

    Keď vyznamenanie prijal, išiel do ulíc Prahy, kde si podľa svojich slov uvedomil, že Praha aj celá česká krajina sú krásnym, bezpečným a pokojným ostrovom uprostred rozkolísanej Európy. „Žijeme na bezpečnom ostrove pokoja, mieru, úsmevov a stretávania sa. Prajem si, aby to tak zostalo,“ dodal Nohavica.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -