Jankovská a Harabin budú čeliť disciplinárnemu konaniu. Návrh podal Gál

    0
    Na kombosnímke zľava Monika Jankovská, Gábor Gál a Štefan Harabin (Autor: TASR/PL.sk)

    Dôvodom podania návrhu na disciplinárne konanie voči Jankovskej je porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a to po celý čas trvania funkcie sudcu.

    “Minister spravodlivosti má za to, že predmetný disciplinárny návrh nie je v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne,” spresnilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

    V prípade sudcu Harabina podal minister spravodlivosti návrh na disciplinárne konanie pre jeho aktívnu politickú činnosť, ktorá je v rozpore so zákonnou povinnosťou sudcu.

    “Dnes som okrem kreovania novej legislatívy, ktorá účinnejšie pomôže v prípadoch, s ktorými je dnes justícia konfrontovaná a nemôže efektívne zakročiť, podal aj návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Krajského súdu v Bratislave a bývalej štátnej tajomníčke JUDr. Monike Jankovskej. Rovnako som podal návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi Najvyššieho súdu SR JUDr. Štefanovi Harabinovi a to pre jeho aktívnu politickú činnosť, ktorá je v rozpore so zákonnou povinnosťou sudcu,” informoval rezortný šéf aj prostredníctvom sociálnej siete.

    Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

    Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian Kočner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.

    Harabin oznámil začiatkom októbra, že je volebným lídrom politickej strany Vlasť. Na tlačovej konferencii neodpovedal na otázky novinárov k jeho zotrvávaniu vo funkcii sudcu.

     

    - Reklama -