Jan Palach je svetlo, ktoré prekonalo tmu. Ale dnes znovu ožívajú sily kolaborácie s cudzou mocou, píše Daniel Herman

    0
    Daniel Herman (Autor: Hans Štembera)

    Odhodlať sa na takýto čin vyžaduje odvahu a presvedčenie, ktoré nie sú v spoločnosti časté, začal svoj komentár Herman. „Bol to čin v čase temna a vykonal ho ako veľký človek a v danej chvíli v osamelosti skoro absolútnej, a pritom zjavne pre ľudí, s ktorými sa cítil spojený,“ uvádza s veľkou mierou obdivu Herman a podotýka, že pri hodnotení jeho skutku nemôžeme použiť výraz samovražda, pretože to označuje iný spôsob dobrovoľného odchodu zo sveta a motívov tam môže byť mnoho.

    „Skôr sa tu hovorí o sebaobeti. Obeť vždy znamená zrieknutie sa a niekedy aj zničenie niečoho, čo sa samo osebe považuje za cenné. V tom sa podobá Jan Palach skôr ľuďom, ktorých poznáme z iných kultúr, napríklad budhistickým mníchom, ktorí sa na protest upaľujú,“ myslí si podpredseda KDU-ČSL.

    Práve preto, že ide o veľmi pomalý a bolestivý spôsob odchodu zo sveta, je podľa Hermanových slov taký pôsobivý a znovu ožil po dvadsiatich rokoch v januári 1989. „Občania sa prebudili a zistili, že keď sa mohol Palach takto obetovať, treba prekonať strach pred mašinériou moci a nasadenými policajtmi, údajne ľudovými milicionármi, psami, vodnými delami,“ doplnil.

    Stále je vraj veľmi dôležité si to všetko pripomínať aj dnes, keď od tých udalostí uplynula polovica storočia. „Ožívajú sily, ktoré by chceli pripraviť ľudí o slobodu, a to aj za cenu kolaborácie s cudzou mocou,“ pokračuje Herman s tým, že nejde o napodobňovanie činu, ktorý je výlučný a nemusí vo svojej konkrétnosti zodpovedať silám a založeniu každého. „Môžeme však porovnať svoje vlastné malé obete s tým, čoho je človek schopný,“ poznamenal.

    „Jan Palach, Jan Zajíc, Poliak Ryszard Siwiec a neznámy muž, ktorý sa na námestí v Pekingu postavil sám proti kolóne tankov, a tiež ten jeden muž, ktorý ako jediný nehajloval, keď to robili všetci okolo, matky rodín, ktoré ukrývali za vojny parašutistov, to sú ľudia, ktorí budú vždy svetlom, ktoré prekonáva tmu,“ uzavrel Herman.

    Pôvodný text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    autor: nab

    - Reklama -