Ján Figeľ prehovoril o svojej chorobe, ale aj o Mečiarovi a spravodlivosti na Slovensku

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    V poslednom mediálnom rozhovore pred začatím liečby sa pre TABLET.TV vyjadril k histórii 25 rokov slovenskej samostatnosti.  Podľa neho podstatným kritériom pre vývoj a budúcnosť národa a štátu je presadzovanie spravodlivosti. 

    Všetci 17 prítomní poslanci KDH 17. júla 1992 v Slovenskej národnej rade hlasovali proti prijatiu Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Podľa Figeľa to nebolo preto, že by mali problém so slovenskou zvrchovanosťou, ale preto, že nedôverovali Vladimírovi Mečiarovi, pod ktorého gesciou dokument vznikol.

    Aj dnes expredseda KDH považuje za vážny problém spravodlivosť. Podľa Figeľa “Robert Fico (Smer-SD) so silnou podporou voličov už desať rokov vládne a takmer dvadsať rokov obhajoval nezrušiteľnosť amnestií, čím napomáhal udržiavať prekážky pre výkon spravodlivosti a pre premlčanie niektorých zločinov”. 

    “Národ, ktorý nekladie spravodlivosť na primárne miesto, bude doplácať na jej nedostatok”, dodal Figeľ v rozhovore pre TASR. Zároveň však ubezpečil a vyzval: “Dá sa to a má sa to zmeniť, pretože perspektíva Slovenska veľmi závisí od toho, či sa tu bude dariť spravodlivosti.”

    Rozdelenie Česko-Slovenska a existenciu samostatnej Slovenskej republiky považuje Figeľ za pozitívny príbeh a súčet. Slováci si podľa neho museli “nanovo a na vlastnom zadefinovať, na čom záleží – že chceme Slovensko, ale demokratické, európske, pluralitné a spravodlivé. Je to dôležité pre každého z nás, okrem oligarchov a niektorých držiteľov moci či ziskov”. 

    Ako dodal, pred 25 rokmi a počas nich bola pre neho a pre KDH rozhodujúcim kritériom a cieľom politiky spravodlivosť. Takéto úsilie znamená podľa Figeľa zmýšľať viac generačne, dlhodobo a zároveň konať zodpovedne v každom čase a pozícii. 

    - Reklama -