Jakub Janda: Zlodeji a vlastizradcovia, to je krajná pravica

    0
    Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty (Autor: Hans Štembera)

    „Včera vyšla verejne sedemhodinová nahrávka z júla 2017, keď predseda rakúskej FPÖ dohovára a sľubuje štátne zákazky za ruskú finančnú podporu pre svoju stranu. Dnes je Heinz-Christian Strache rakúskym vicekancelárom a jeho politická strana je jedným z najservilnejších trójskych koňov Ruska v Európe, dokonca majú s Putinovou stranou podpísanú dohodu o spolupráci,“ napísal Janda ešte pred návštevou kancelára Kurza u prezidenta Van der Bellena.

    „Strache a jeho pravá ruka Johann Gudenus (dnes predseda poslaneckého klubu FPÖ) rokovali s nastrčenou figurantkou, ktorú považovali za neter ruského oligarchu. Chceli peniaze na kampaň a napríklad na ovládnutie médií (v ,Orbánovom štýle‘), za to ponúkali zmanipulovanie vládnych kontraktov. Stracheho pravá ruka – Johann Gudenus – študoval v Moskve a napríklad rád chodí na výlety do Čečenska za brutálnym diktátorom Kadyrovom, čo je Putinov muž na špinavú prácu,“ pokračoval Janda s tým, že zverejnenie nahrávky spustilo obrovský škandál v rakúskej politike. Podľa neho je vidieť, že najvyššie vedenie vládnej strany samo seba ponúkalo na predaj ruskej strane. „Tá prostredníkov tváriacich sa ako oligarchovia používa vždy, stačí sledovať detaily vyšetrovania ruského zasahovania do amerických volieb v roku 2016,“ dodal.

    „Rakúsko, bohužiaľ, dlhodobo slúži ako ruský trójsky kôň. Z Viedne sa vykonáva veľa ruských spravodajských operácií aj proti nám, čo Rakúsku neprekáža. Jednoducho hostí nepriateľské aktivity proti nám, podobne ako to robíme my s prebujnenou ruskou ambasádou, ktorá pracuje výrazne proti Nemecku. V spravodajskej oblasti to funguje tak, že málokedy sa veľké operácie proti danému štátu riadia z jeho územia, teda napríklad z Prahy proti českým politikom. Veľa ruských menších operácií sa riadi z ruského konzulátu v Brne, ktorý sa úzko koordinuje s regionálnymi veliteľstvami ruských spravodajcov v Budapešti a vo Viedni,“ poznamenal Janda.

    „Miestna kontrarozviedka totiž celkom jednoducho zmapuje ruských spravodajcov skrývajúcich sa pod diplomatickou imunitou na svojom území, ale oveľa ťažšie to má napríklad pri mapovaní ruských spravodajcov fungujúcich z Viedne alebo Budapešti proti nám. Zvlášť v okamihu, keď dôvera v maďarské a rakúske spravodajské služby (s ktorými by sa dalo skvele koordinovať v boji proti spoločnej hrozbe) je v téme Ruska veľmi nízka, pretože ich vlády sa Rusku rôzne klaňajú. Napríklad Stracheho politická strana fakticky vykostila posledných kariérnych profesionálov z rakúskych bezpečnostných inštitúcií na tému ruskej hrozby (prečo asi, že),“ doplnil.

    Svoj sobotňajší status potom Janda uzavrel slovami: „Rakúsko je krásna krajina a v mnohých ohľadoch dobrý sused. Bohužiaľ, slúži Rusku a dlhodobo mu fakticky pomáha, aby proti nám mohlo viesť nepriateľské spravodajské aktivity. Treba to začať hovoriť nahlas.“

    Zdroj: Facebook/Jakub Janda

    Neskôr ešte zhrnul situáciu po rezignácii rakúskeho vicekancelára. „Rakúsky vicekancelár rezignoval po tom, ako bolo zverejnené video, ako ponúka štátne zákazky ruským oligarchom výmenou za ruské peniaze na svoju kampaň. Počas jedného dňa po zverejnení sa rozpadla rakúska vláda a budú predčasné voľby. Na tejto krajnej pravici ma baví, ako sú to často jednoducho len zlodeji a vlastizradcovia. Na európskej krajnej pravici totiž málokedy nájdete politikov, ktorí neslúžia dnešnej ruskej diktatúre. Môžeš mať rozdielny politický názor, ale ak slúžiš nepriateľovi, tak nie si vlastenec, ale zradca svojej krajiny,“ podotkol.

    Zdroj: Facebook/Jakub Janda

     

    - Reklama -