Jak umírá demokracie. Listovali sme v knihe, ktorej tlieskala Amerika a ktorej český predslov napísal Erik Tabery

    0
    Donald Trump na predvolebnom zhromaždení v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessie (Autor: TASR)

    Práve na poslednú otázku odpovedal autor Steven Levitsky v rozhovore pre denník Hospodářské noviny. „Taký ten najzreteľnejší je zvolenie prezidenta alebo predsedu vlády, ktorý nie je tak úplne oddaný demokratickým pravidlám. […] Sú to ľudia, ktorí majú problém s demokratickými pravidlami, neuznávajú svojich protivníkov, nabádajú tak či onak k násiliu a sú pripravení obmedziť práva svojich súperov a nezávislosť médií,“ uviedol.

    „Keď Donald Trump vyhral voľby, mnohí si položili otázku, o ktorej si nikto nemyslel, že si ju budeme klásť: Je demokracia v USA v ohrození? Steven Levitsky a Daniel Ziblatt sa rozpadom demokracií v Európe a Latinskej Amerike zaoberajú už viac ako dvadsať rokov. Obaja si myslia, že odpoveď na uvedenú otázku je áno. Demokracia už dnes neumiera s výstrelmi počas revolúcií alebo vojenských pučov, ale pomaly, neustálym ochabovaním ,strážnych psov demokracie‘, teda justície a tlače, a rastúcou eróziou základných politických noriem. Ešte stále však máme možnosť cestu k autoritárskemu režimu opustiť,“ láka na knihu jej anotácia. Autori stavajú na desiatkach rokov výskumov a širokom rade historických a globálnych príkladov.

    Predslov k českému vydaniu napísal novinár Erik Tabery. „Páni Levitsky a Ziblatt na konkrétnych prípadoch dokazujú, že koketovanie demokratov s populistami sa vždy skončí zle pre demokratov. Zatiaľ čo oni sa musia držať pravidiel, populisti si s nimi nelámu hlavu a idú bezohľadne za svojím cieľom.“

    Autor Steven Levitsky je americký politológ a profesor Harvardovej univerzity. Zameriava sa na problematiku autoritárskych systémov a demokracií, na stranícke systémy a politické strany, špecializuje sa predovšetkým na Latinskú Ameriku. Druhý z autorov Daniel Ziblatt je tiež profesor Harvardovej univerzity. Špecializuje sa na demokratizáciu aj rozpad demokracie s dôrazom na Európu od 19. storočia do dneška.

    V knihe sme mali možnosť listovať a prinášame krátku ukážku. „Víťazstvo Baracka Obamu v prezidentských voľbách v roku 2008 oživilo nádeje, že sa navráti civilizovanejšia verzia politiky. Večer po voľbách prehovoril Obama v Chicagu, kde sa okolo neho zhromaždila jeho rodina, a veľkoryso ocenil McCainovu kariéru hrdinu aj všetko, čo pre Ameriku vykonal. Už predtým McCain v prejave v arizonskom Phoenixe uznal svoju porážku a vykreslil Obamu ako správneho človeka, ktorý miluje svoju vlasť, a poprial mu veľa šťastia. Bol to učebnicový príklad povolebného zmieru. A predsa vo Phoenixe niečo nehralo. Keď padlo Obamovo meno, dav začal bučať a arizonský senátor ho musel utíšiť.“

    Jak umírá demokracie vychádza v nakladateľstve Prostor.

    autor: Barbora Richterová

    - Reklama -