Jadrovú dohodu s Iránom treba zachrániť, vyhlásil Macron

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Macron povedal novinárom, že “Irán musí ostať súčasťou tejto dohody a my musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme zaručili, že aj ostane”.

    Francúzsky líder pred summitom Európskej únie v Rumunsku ocenil historickú dohodu z roku 2015, ktorá mala za cieľ zastaviť plány Iránu vyvinúť jadrové zbrane, a označil ju za “dobrú dohodu”.

    Dodal však, že dohoda by mala byť doplnená ďalšími paktmi, ktoré by mali pod kontrolou vývoj rakiet v Iráne a tiež možnú destabilizujúcu úlohu tejto krajiny na Blízkom východe.

    Macron v čase vyostrenej rétoriky zaznievajúcej v posledných dňoch z Teheránu a Washingtonu vyzval signatárov, aby sa “nenechali vtiahnuť do žiadneho stupňovania” sporu, ale “strážili našu kolektívnu bezpečnosť”.

    Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu oznámil, že Teherán čiastočne odstúpil od jadrovej dohody dosiahnutej v roku 2015. 

    Dodal, že Irán prestal rešpektovať obmedzenia vo svojich jadrových aktivitách, stanovené v roku 2015 dohodou s mocnosťami, a že sa nebude obmedzovať dovtedy, kým veľmoci nenájdu spôsob, ako obísť obnovené sankcie Spojených štátov na Irán.

    Teherán nebude rešpektovať konkrétne tie obmedzenia, ktoré sa týkajú obohacovania uránu a zásob ťažkej vody.

    Podľa Iránu dané rozhodnutie je nevyhnutné pre “zabezpečenie práv krajiny a navrátenie rovnováhy” po tom, ako Washington pred rokom, 8. mája 2018, odstúpil od jadrovej dohody a uvalil na Irán nové sankcie. Tie znamenajú pre jeho ekonomiku tvrdý úder.

    Aj Európska únia ako celok zareagovala. Vyzvala Irán, aby rešpektoval medzinárodnú dohodu, a zdôraznila, že je stále odhodlaná pokračovať v obchodovaní s krajinou, aj napriek americkým sankciám uvaleným proti Teheránu.

     

    - Reklama -