Jadrové zbrane na Blízkom východe vlastnia vojnoví štváči, tvrdí iránsky minister zahraničných vecí

    0
    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Autor: TASR)

    Ako informovala agentúra Tasním, Zaríf vo svojom tweete napísal, že tieto jadrové hlavice patria “vojnovým štváčom, ktorí nahlas a neprestajne kričia o údajne existujúcich ambíciách Iránu” v oblasti vojenského jadrového programu. 

    “Je načase začať hovoriť o skutočných hrozbách v regióne i mimo neho,” uzavrel Zaríf.

    Zarífov mikroblog na sociálnej sieti Twitter je zrejme reakciou na správu, ktorú v pondelok zverejnil Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI). 

    Konštatuje sa v nej, že celkový počet jadrových zbraní vo vlastníctve deviatich známych jadrových mocností oproti vlaňajšku klesol zo 14.935 na 14.465 kusov. USA a Rusko napriek miernemu poklesu svojich zásob stále vlastnia takmer 92 percent všetkých jadrových zbraní sveta, tvrdí SIPRI vo svojej aktuálnej správe.

    Podľa všeobecnej mienky vlastní jadrové zbrane deväť krajín; okrem USA a Ruska sú nimi Británia, Čína, Francúzsko, India, Izrael, Pakistan a Severná Kórea, uviedol štokholmský inštitút. SIPRI odhaduje, že Pakistan má 140-150 jadrových hlavíc, India 130-140 a Severná Kórea 10-12. 

    Podľa Zarífa Izrael vlastní 80 jadrových hlavíc. Samotný Izrael nepotvrdzuje, ale ani nevyvracia správy o tom, že vlastní jadrové zbrane. Agentúra Tasním na margo tohto postoja napísala, že je to plne v súlade s izraelskou politikou “jadrovej nejednoznačnosti”, čo znamená, že Izrael neprizná ani nepoprie vlastníctvo jadrových zbraní. 

    - Reklama -