Ja nie som s tou stoličkou zrastený, hovorí policajný prezident na výzvu organizátorov protikorupčného pochodu

    0
    Veľký protikorupčný pochod v Bratislave (Autor: MR)

    „My sme mali informácie o tom, že bude tam nejaká snaha dostať do konfrontácie políciu s účastníkmi tohto pochodu, vyvolať akýsi obraz toho, že polícia chce zakročiť a rozpustiť alebo represívne voči pochodu pôsobiť,“ povedal Gašpar.

    Organizátorom podľa neho navrhli množstvo opatrení, ktoré oni aj realizovali a ktoré prispeli k tomu, že priebeh bol pokojný a nedošlo k žiadnemu narušeniu verejného poriadku. Ocenil prácu organizátorov aj polície.

    Gašpar sa vyjadril aj k požiadavke na jeho prípadné odstúpenie z funkcie policajného prezidenta. „Mojou úlohou ako policajného prezidenta je zabezpečiť boj s korupciou z materiálneho hľadiska, personálneho hľadiska, zabezpečiť vzdelávanie policajtov a nejakú stratégiu,“ pripomenul s tým, že osobne korupčné trestné činy nevyšetruje.

    Necíti potrebu, aby odstúpil za nejaké zlyhanie v odbornej oblasti, nakoľko „sme Policajný zbor a bezpečnosť Slovenska posunuli dopredu, sú tu čísla, ktoré slovenská polícia nikdy nedosahovala.“ Ak by sa však minister vnútra rozhodol odvolať ho z politických dôvodov, bude to rešpektovať.

    „Ja nie som s tou stoličkou zrastený. Som tu už piaty rok a trošku to cítim na zdravotnom stave, už som uvažoval, že odídem z tejto pozície po voľbách v marci, bola požiadavka, aby som absolvoval slovenské predsedníctvo na čele Policajného zboru. Povedal som to verejne niekoľkokrát, ak dôjde k zmene ustanovenia policajného prezidenta, tak ako to požaduje napríklad ministerka spravodlivosti, ja sa do ďalšieho výberového konania určite neprihlásim,“ uzavrel Gašpar.

    - Reklama -