Ja nekryjem nikoho, odkazuje premiér Matovičovi

    0
    Na kombosnímke zľava Peter Pellegrini a Igor Matovič (Autor: TASR)

    Rezort sa zároveň dištancuje od vyjadrenia zástupcov OĽaNO, podľa ktorých MZ SR v súvislosti s uskutočneným výberovým konaním na obsadenie sídiel ambulancií ZZS, realizovaným Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), nekonalo, ako aj od vyjadrení, že Kalavská nekonala v prípade odvolania predsedu ÚDZS Tomáša Haška.

    MZ SR tiež pripomenulo, že vláde SR podala návrh na odvolanie šéfa ÚDZS. “Tento svoj návrh vzhľadom na pretrvávajúce dôvody k dnešnému dňu nestiahla, ani nemá v úmysle tak urobiť,” konštatoval rezort.

    K procesu výberového konania mimo procesu verejného obstarávania, ako ani k pôsobnosti ÚDZS sa ministerstvo vyjadriť nechce.

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v pondelok zdôraznil, že ministerka Kalavská má v tejto problematike jeho plnú podporu.

    “Ani ja, ani ministerka nemáme záujem nikoho chrániť,” komentoval Pellegrini slová Igora Matoviča (OĽaNO). Ten uviedol, že strana Smer-SD si najprv pripravila zákon o tom, ako vyberú nových poskytovateľov záchraniek.

    “Všetku moc dali svojmu človeku – šéfovi ÚDZS Tomášovi Haškovi. Ten si do komisie vybral väčšinu členov, ktorí boli prepojení s víťazom tendra. Po zisteniach o manipulácii tendra premiér mlčí a namiesto toho, aby okamžite odvolal šéfa ÚDZS, necháva mu priestor na to, aby pozametal stopy. Pellegrini to robí preto, lebo Haško je jeho človek a o pár mesiacov si budú všetci mädliť ruky, že biznis za takmer 800 miliónov sa podaril,” povedal v pondelok Matovič.

    Premiér reagoval, že s návrhom Kalavskej na Haškovo odvolanie “nemá najmenší problém”.

    “Ja nekryjem nikoho. Ja o tom tendri, o ktorom hovoril Matovič, neviem ani jeden riadok, neviem vôbec, kto ho vyhral, nevyhral, či kto bol poškodený,” konštatoval s dôvetkom, aby ho líder opozičného hnutia do kauzy nevťahoval.

    Z vyjadrenia ÚDZS pre TASR vyplýva, že Haško by mal vo svojej funkcii zostať do konca novembra.

    “Pred uplynutím funkčného obdobia výkon funkcie predsedu úradu zaniká vzdaním sa funkcie na písomnú žiadosť predsedu úradu doručenú vláde, výkon funkcie predsedu úradu v takom prípade zaniká uplynutím kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa žiadosť doručila vláde,” uviedol úrad.

    Úrad však trvá na tom, že výberové konanie na ambulancie záchrannej zdravotnej služby boli plne v súlade s pravidlami definovanými zákonom.

    “Podmienky výberového konania, pravidlá pre pôsobnosť úradu v uvedenom konaní jednoznačne zadefinovalo MZ SR zákonom, respektíve vyhláškou, a pri vymenovaní členov komisie predseda úradu postupoval tak, aby bolo eliminované riziko možného ovplyvňovania jednotlivých členov,” dodal.

    - Reklama -