Ja nechcem, aby Trump uspel! Americký novinár narieka v komentári nad hrozbou zmeny v USA

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Až do 20. januára, kedy sa bude konať oficiálna inaugurácia 45. prezidenta Spojených štátov, si bude mnoho Američanov priať, aby sa Donaldovi Trumpovi v prezidentskom úrade darilo. Ale ja nie. Nechcem, aby uspel. Naopak si zo srdca želám, aby zlyhal na celej čiare,“ píše v úvode svojho komentára americký dopisovateľ britského magazínu Observer. „Nehovorím to však preto, že by som azda nerešpektoval výsledky volieb. Som si vedomý toho, že férovo vyhral a pre budúce obdobie to bude aj môj prezident,“ konštatuje.

    „Ale je isté, že Trumpov úspech by znamenal pre Ameriku úplnú katastrofu. Keby mal splniť svoje sľuby, tak milióny Američanov by prišli o zdravotné poistenie. Ďalej by sme urobili krok späť v boji proti klimatickým zmenám a stratili výsostné postavenie vo svete. V neposlednom rade by potom dochádzalo k masovým deportáciám, ktoré by spôsobili humanitárnu katastrofu,“ obáva sa komentátor, ktorý spolupracuje aj so serverom Foreign Policy.

    Keby Trump v prezidentskom úrade uspel, znamenalo by to podľa Cohena, že „Spojené štáty prijali za svoje nenávisť a nedôveru, ktorú za uplynulý rok a pol zasial v tejto krajine“. „Vo výsledku by sa tak stali nenávisť, rasizmus a xenofóbia prijateľnou normou. Mizogýnia, sexuálne násilie a posmievanie sa telesne postihnutým by dostali zelenú. A zároveň by to znamenalo rapídne zníženie nárokov na vrcholného politika, ktorému odpustíme lži a podvody v podstate vždy, keď otvorí ústa,“ rozohňuje sa v „spravodlivom hneve“ komentátor.

    Cohen však konštatuje, že nestráca nádej. „Viem, že rovnaký pocit, ako mám ja, majú aj milióny Američanov. Sú nahnevaní. Sú znechutení a držia svoje deti za ruku možno trochu silnejšie, keď sa pozerajú cez plece spôsobom, akým predtým nemuseli. Veľa Američanov si rovnako ako ja praje Trumpov neúspech. Chcú, aby bol Trump odmietnutý a jeho vízia Ameriky sa nikdy nenaplnila. Pre mnohých z nich predstavuje Donald Trump existenciálnu hrozbu.“

    Cohen pripomína, že v priebehu prezidentskej kampane písal mnohokrát o Trumpovi ako o vážnej hrozbe pre americkú demokraciu. „Moje obavy zostávajú rovnaké aj dnes. Ak bude chcieť Donald Trump vziať všetky tie hrozné veci, čo povedal, späť, budem prvý, kto mu zatlieska. Ale Spojené štáty dnes nepotrebujú súhlasiť s Trumpom. Naša krajina naopak potrebuje odhodlanú a pevnú opozíciu. Toho sa najbližšie štyri roky budem držať aj ja,“ uzatvára Cohen.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -