Izraelský prezident poďakoval Zemanovi

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Návšteva by podľa Rivlina mohla “poslúžiť ako vynikajúca príležitosť na ďalšie prehĺbenie vrelého priateľstva a obojstranne výhodnej spolupráce medzi Českou republikou a Izraelským štátom”, píše sa v liste.

    Rivlin zároveň poďakoval českému prezidentovi za pevnú pozíciu v otázke Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela a podporu prípadného presunu českého veľvyslanectva do Jeruzalema. Taktiež ocenil Zemanov nedávny prejav, v ktorom možný presun veľvyslanectva ČR z Tel Avivu do Jeruzalema naznačil.

    Svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema presunuli v pondelok popoludní Spojené štáty americké. Stalo sa tak na základe rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý koncom vlaňajška uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

    Postavenie Jeruzalema – mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov – je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť v mierových rokovaniach.

    Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

    - Reklama -