Izraelský premiér Netanjahu: Za zostrelenie ruského vojenského lietadla je zodpovedná Sýria

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Netanjahu podľa agentúry DPA zdôraznil význam pokračujúcej izraelsko-ruskej koordinácie ohľadom Sýrie, čím sa “za uplynulé tri roky predišlo mnohým stratám na oboch stranách”. Premiér taktiež ponúkol vyslanie veliteľa izraelských vzdušných síl do Moskvy, kde by predložil nálezy izraelského vyšetrovania incidentu.

    Netanjahu zopakoval i postoj židovského štátu voči iránskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a odhodlanie zastaviť dodávky zbraní libanonskej militantnej skupine Hizballáh spriaznenej s Teheránom, ktoré by mohli byť použité proti Izraelu.

    Prieskumné lietadlo Il-20 ruských vzdušných síl v pondelok večer zasiahli strely sýrskej protivzdušnej obrany. Strely údajne mierili na neďaleké izraelské stíhačky, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja. Ruský stroj smeroval na najväčšiu tamojšiu vojenskú základňu ruskej armády.

    Ruské ministerstvo obrany priamo obvinilo Izrael z vyvolania pondelkového incidentu. Putin však vyhlásil, že incident zapríčinila “séria tragických náhodných okolností”, pričom na adresu židovského štátu bezprostredne nevyslovil žiadne obvinenia, aj keď povedal, že podporuje stanovisko svojho ministerstva obrany.

    Izrael oznámil, že ruské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s udalosťou predvolalo námestníka izraelského veľvyslanca v Moskve. Izraelské ozbrojené sily vyjadrili v utorok na sociálnej sieti Twitter ľútosť nad smrťou posádky. Izrael zo zostrelenia lietadla obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura medzitým vyzval Rusko, Sýriu a Izrael, aby sa po pondelkovom incidente “vyhli vojenským operáciám”. Podľa jeho slov by ďalšia akcia iba “sťažila už aj tak komplikovanú situáciu”. De Mistura upozornil na líšiace sa názory Ruska, Sýrie a Izraela na zostrelenie lietadla.

     

    - Reklama -