Izraelský akademik získal za celoživotné dielo 20-tisíc dolárov. Všetky ich venoval na pomoc Palestínčanom

    0
    Dom na palestínskej strane bariéry (Autor: Peter Števkov)

    Profesor ázijských štúdií v univerzite v Jeruzaleme David Shulman vyhral cenu za svoju akademickú prácu. Sumu 20-tisíc dolárov, ktorá sa udeľuje s odovzdaním ocenenia, sa rozhodol venovať organizácii Ta’ayush – Spolužitie. Túto organizáciu, ktorá sa zameriava na pomoc Palestínčanom, pomáhal Shulman sám zakladať.

    „Zvažoval som, či cenu prijmem s ohľadom na zhoršujúcu sa situáciu na okupovaných územiach, ktorá zahŕňa perzekúciu Ta’ayush a iných ľudskoprávnych aktivistov štátom a krajnou pravicou, ktorá chce prehĺbiť osadnícku politiku na okupovaných územiach,“ prináša Shulmanovo vyjadrenie portál rawstory.com.

    Ta’ayush  prezentuje samo seba ako „hnutie bežných ľudí pracujúcich na prekonaní rasizmu a segregácie pomocou skutočného arabsko-židovského partnerstva“. Organizácia tiež bojuje za prinavrátenie pozemkov, na ktorých v súčasnosti sídlia osadníci, späť Palestínčanom. „Palestínčania na okupovaných územiach čelia stálemu obťažovaniu a násiliu zo strany osadníkov a armády,“ vysvetľuje svoje snahy organizácia na internetových stránkach.

    - Reklama -