Izrael zrušil zákaz rybolovu pre palestínskych rybárov

    0
    Palestínski rybári vykladajú z lode svoje úlovky po nočnom rybárskom výlete v prístave v Gaze 3. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Túto rybolovnú zónu Izrael uzavrel uplynulý víkend, keď medzi Izraelom a Palestínčanmi došlo k najzávažnejšej vojenskej eskalácii od roku 2014.

    Uvoľnením reštrikcií pre palestínskych rybárov zo strany Izraela palestínske organizácie podmienili svoj súhlas s obnovením prímeria so židovským štátom.

    Palestínske organizácie pritom súčasne upozornili, že ozbrojené zrážky sa môžu rýchlo obnoviť, ak Izrael nepristúpi k zmierneniu svojej politiky v podobe zásadného uvoľnenia blokády palestínskych území, ktorá sa týka aj rozsahu zóny rybolovu pri pobreží pásma Gazy.

    Režim blokády palestínskych území Izrael zdôvodňuje nutnosťou izolovať islamistické hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne a s ktorým židovský štát od roku 2008 viedol tri vojny.

    Po eskalácii, ku ktorej došlo uplynulú sobotu (4. mája), Úrad pre koordináciu izraelských aktivít na palestínskych územiach (COGAT) pôsobiaci pri izraelskom ministerstve obrany nariadil uzavretie rybolovnej zóny i hraničných priechodov medzi Izraelom a pásmom Gazy určených pre pohyb ľudí a tovaru.

    COGAT síce v piatok potvrdil otvorenie a rozšírenie rybolovnej zóny, ale znovuotvorenie pozemných priechodov zatiaľ neoznámil.

    Úrad dodal, že izraelské námorníctvo bude – ako obvykle – veľmi pozorne sledovať dodržiavanie stanovenej hranice povoleného rybolovu.

    Hranice rybolovnej zóny a ich rešpektovanie palestínskymi rybármi sledujú aj egyptské pohraničné jednotky. Izrael i Egypt si dodržiavanie pravidiel nezriedka vynucujú aj použitím varovnej streľby smerom k palestínskym rybárskym lodiam.

    V pásme Gazy, vyčerpanom vojnami s Izraelom i ekonomickou blokádou, je na príjmy z rybolovu odkázaných niekoľko tisíc rodín. K uzavretiu hraničných priechodov a rybolovnej zóny došlo po tom, ako hnutie Hamas a jeho spojenec

    Islamský džihád počas uplynulého víkendu vystreli smerom na juh Izraela niekoľko stoviek rakiet a mínometných striel. Izraelská armáda na to reagovala náletmi a pozemnou operáciou.

    Táto vojenská eskalácia si vyžiadala životy štyroch Izraelčanov a 25 Palestínčanov, medzi ktorými bolo najmenej deväť príslušníkov militantných organizácií, dodala AFP.

    - Reklama -