Izrael tvrdí, že najmenej 24 spomedzi zabitých Palestínčanov boli militanti

    0
    Palestínski demonštranti vykrikujú heslá a zapaľujú pneumatiky počas protestu na hraniciach Izraela s pásmom Gazy. (Autor: TASR)

    Izraelské vojenské zdroje vysvetlili, že títo palestínski ozbrojenci mali z minulosti záznam o teroristických aktivitách a boli členmi islamistického militantného hnutia Hamas a militantnej skupiny Islamský džihád.

    Podľa zdrojov boli ôsmi zo zabitých operatívcami Hamasu, ktorí sa pokúšali dostať cez pohraničný plot do Izraela, pričom palestínskych civilistov využili ako živý štít. Do izraelských vojakov, ktorí sa medzičasom presunuli k danému úseku hranice, hádzali granáty a strieľali. Izraelskí vojaci ich v odvete zastrelili.

    Zdroje izraelskej armády uviedli, že jej jednotky zabránili “veľkému” útoku. Nespresnili, koľko zo zabitých Palestínčanov bolo ozbrojených, zverejnené však boli fotografie granátov a strelnej zbrane, ktoré pochádzajú z miesta incidentu.

    Počet obetí pondelkovej vlny násilia v pohraničnej oblasti pásma Gazy sa v utorok zvýšil na najmenej 60. Zranenia podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva utrpelo najmenej 2770 ľudí, pričom 1370 bolo postrelených.

    Podľa agentúry AP bol pondelok najkrvavejším dňom v pásme Gazy od vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas v roku 2014.

    - Reklama -