Izrael tvrdí, že Paríž odmietol špeciálny softvér, ktorý mohol zabrániť novembrovému masakru

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Zdroj z izraelskej protiteroristickej organizácie sa pre Izraelnationalnews.com vyjadril, že po masakri v Charlie Hebdo Izrael ponúkol Francúzsku špeciálny softvér na sledovanie teroristov a ich aktivít. Francúzsko bolo spočiatku používaniu novej technológie naklonené, neskôr však transakciu na poslednú chvíľu zrušilo. „Francúzskym predstaviteľom sa systém páčil, neskôr sa však vrátili so slovami, že od vedenia krajiny majú zakázané kupovať akúkoľvek izraelskú technológiu,“ vyjadril sa anonymný zdroj.

    Softvérový systém umožňuje sledovať a porovnávať informácie z množstva rôznych zdrojov, a tým pomáha vytvárať ucelený obraz o pohybe a aktivitách podozrivých. O technológiu sa už Izrael podelil s USA a niekoľkými ďalšími spojencami, ktorým pomáha sledovať osoby podozrivé z terorizmu.

    Anonymný zdroj tiež vyhlásil, že počítačový softvér okrem zamedzenia tragédii v Paríži mohol byť nápomocný aj pri prevencii útoku na bruselské letisko Zaventem, ktorý zorganizovala rovnaká teroristická skupina.

    „Vládne agentúry bojujúce s terorizmom potrebujú prístup k technológiám, ktoré im umožnia spájať fragmenty informácií do zmysluplných celkov. Tento systém dokáže dáta spoľahlivo analyzovať, roztriediť a spracovať pomocou unikátnych algoritmov,“ vysvetlil zdroj.  

    - Reklama -