Izrael presídli na Západ časť afrických migrantov. Tvrdí, že sa dohodol s OSN

    0
    Izraelské vlajky, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Kancelária podľa agentúry AP uviedla, že s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dospela k “nebývalému pochopeniu”, na základe ktorého vyšle Izrael vyše 16.000 afrických migrantov do západných krajín, ktoré sú ochotné ich prijať. Kancelária dodala, že zvyšku afrických azylantov – podľa údajov vlády zhruba 26.000 osobám – bude udelený ochranný štatút a na území Izraela budú môcť ostať, uviedla agentúra DPA. 

    Dosiahnutá dohoda odvracia hrozbu nútenej deportácie migrantov do bližšie nešpecifikovanej africkej destinácie. Dohoda by podľa vyhlásenia kancelárie mala byť implementovaná postupne v troch etapách, ktoré prebehnú v nadchádzajúcich piatich rokoch.

    Vyše 40.000 migrantov, najmä z Eritrey a Sudánu, uniklo v uplynulých rokoch pred nebezpečím práve do Izraela. Izrael považuje väčšinu z nich za uchádzačov o zamestnanie, a tvrdí, že nie je povinný ponechať ich na svojom území.

    Plán na ich vyhostenie však vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia, najmä medzi ľudskoprávnymi či mimovládnymi organizáciami. Jeho kritici tvrdili, že deportácie sú neetické a poškodia imidž Izraela ako útočiska pre židovských migrantov.

    - Reklama -