Izrael naznačuje, že prímerie s Hamasom bude obmedzené

    0
    Izraelské vlajky, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Toto Galantovo vyjadrenie je však v rozpore s očakávaniami Hamasu, ktorý tvrdí, že z rokovaní s Izraelom, sprostredkúvaných Egyptom, musí vzísť komplexná dohoda zahrňujúca aj značné uvoľnenie už 11 rokov trvajúcej hraničnej blokády Gazy a plán na obnovu Gazy pod dohľadom OSN.

    AP v tejto súvislosti konštatuje, že rozdielnosť týchto očakávaní svedčí o tom, že šance na dosiahnutie dohody o prímerí sú zrejme malé.

    AP dodala, že cez víkend zasadol bezpečnostný kabinet izraelskej vlády, na ktorom sa rokovalo o najnovšom vývoji v Gaze a o návrhoch opatrení smerujúcich k jeho zlepšeniu, zahŕňajúcich i prímerie navrhované Egyptom a OSN a medzičasom prijaté hnutím Hamas.

    Minister Galant v pondelok pre izraelský vojenský rozhlas uviedol, že na zasadnutí bezpečnostného kabinetu sa hovorilo o sérii opatrení, ku ktorým by Izrael mohol pristúpiť výmenou za prímerie s Hamasom. Okrem iného bola reč aj o znovuotvorení hraničných priechodov vyhradených pre nákladnú dopravu do Gazy.

    Hnutím Hamas vedení organizátori zvolávali počas uplynulých štyroch mesiacov protesty pozdĺž hraníc pásma Gazy s Izraelom, pri ktorých boli izraelskou armádou zabité desiatky Palestínčanov. Okrem zhromaždení na hraniciach palestínski aktivisti vysielali na územie Izraela balóny a šarkany so zariadeniami, ktoré pri dopade na zem spôsobovali požiare na poliach a v lesných porastoch.

    Práve v dôsledku týchto incidentov Izrael v uplynulých týždňoch sprísnil blokádu pásma Gazy.

    Pre Hamas je však ukončenie blokády životne dôležité, pretože tieto reštrikcie sťažujú jeho vládnutie v pásme Gazy a spôsobujú tam aj sociálne napätie.

    - Reklama -