Izrael má problém. Prijal zákon, ktorý naštval donedávna lojálnu menšinu

    0
    Izraelská vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Náčelník hlavného štábu izraelskej armády generál Gadi Eizenkot vyzval “všetkých veliteľov a vojakov, aby kontroverzné politické otázky” ponechali mimo armády. 

    Vo svojom vyhlásení zverejnenom podľa agentúry AP v stredu Eizenkot opäť potvrdil “spoločnú misiu a bojovú družbu” s príslušníkmi po arabsky hovoriacej drúzskej menšiny. 

    Drúzska menšina – podobne aj aj ďalšie minority v Izraeli – má obavy, že novoprijatý zákon zhorší jej postavenie v izraelskej spoločnosti a urobí z nich občanov druhej kategórie. 

    Príslušníci drúzskej menšiny sú pritom známi svojou lojalitou k štátu, v izraelskej armáde slúžia na vlastnú žiadosť a mnohí z nich sa vypracovali na vysoké pozície nielen v ozbrojených silách, ale i v politike.

    Eizenkotovo vyhlásenie súvisí aj s rozhodnutím dvoch dôstojníkov drúzskeho pôvodu, ktorí medzičasom oznámili, že kvôli prijatému zákonu končia svoju služby v izraelskej armáde. Tento ich krok vyvolal obavy, že ich príklad budú nasledovať aj ďalší kolegovia.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ďalší ministri jeho vlády sa už stretli s vedúcimi predstaviteľmi drúzskej menšiny, ktorých ubezpečili, že chápu a rešpektujú ich obavy a pokúsia sa nájsť kompromis.

    Izraelskí Drúzi hovoria, že ich spojenectvo so Židmi má dlhšie trvanie ako od čias, keď im v roku 1948 pomohli získať nezávislosť pre ich štát. Drúzi totiž uctievajú veľkňaza Jetra – Mojžišovho svokra, ktorého hrobka v severnom Izraeli je jedným z ich najposvätnejších miest.

    V Izraeli žije asi 130.000 Drúzov, pričom ich populácia sa sústreďuje najmä na severe krajiny.

    Na znak solidarity s Drúzmi plánujú tisíce Izraelčanov, vrátane niekoľkých vysokopostavených vojenských predstaviteľov vo výslužbe, účasť na masovom proteste proti zákonu definujúcemu Izrael ako národný štát židovského ľudu. Protest sa bude konať v sobotu v Tel Avive.

    - Reklama -