Izrael bombardoval Asada

    0
    Výbuch. Ilustračná fotografia (Autor: SITA/AP)

    Izraelské lietadlá v reakcii na zásah izraelského územia podnikli nálet na “delostrelecké pozície sýrskeho režimu v strednej časti Golanských výšin”, uvádza sa v komuniké vydanom dnes izraelskými ozbrojenými silami.

    Ich hovorca uviedol, že pri dopade granátu vystreleného zo sýrskeho územia nebol nikto zranený. Dodal tiež, že s veľkou pravdepodobnosťou nešlo o zámer, ale náhodný dôsledok “vnútorného konfliktu v Sýrii”.

    Izraelská armáda každý raketový útok prichádzajúci zo sýrskeho územia pripisuje sýrskym vládnym silám. Varovala tiež, že nebude tolerovať žiadne pokusy o ohrozenie suverenity Izraela a bezpečnosti jeho občanov.

    Podobné incidenty v oblasti Golanských výšin sú pritom veľmi časté: ten pondelkový bol štvrtý v priebehu deviatich dní. Experti to spojili so zintenzívnením bojov v prihraničných oblastiach Sýrie.

    Podľa izraelských vojenských zdrojov pôsobí pozdĺž 80 kilometrov dlhej hranice okrem vládnych síl aj do 50 ozbrojených skupín, vrátane džihádistických organizácií Front an-Nusra či Islamský štát.

    V Sýrii od pondelka večera platí sedemdňové prímerie medzi vládnymi jednotkami a protivládnymi povstalcami, ktoré sa podarilo dosiahnuť spoločným úsilím USA a Ruska. Na povstalecké jednotky označované za teroristické sa však prímerie nevzťahuje. 

    - Reklama -