Izrael: Netanjahu a Ganc pokročili v rokovaniach o “núdzovej” vláde

    0
    Benny Ganc, poverený zostavením izraelskej vlády (Autor: TASR)

    Podľa izraelských médií plánujú “rotáciu” na poste premiéra – najskôr má na ňom na rok a pol zotrvať Netanjahu a v októbri budúceho roka by ho vystriedal Ganc.

    Súčasťou dohody by mal byť aj prísľub, že Gancova strana podporí zákon, ktorý Netanjahuovi umožní následne pôsobiť vo funkcii vicepremiéra a ministra napriek obžalobe z korupcie.

    O rozdelení ministerských postov obe strany stále rokujú.

    Spor okolo postupu Ganca viedol vo štvrtok k rozpadu jeho centristickej koalície Modrá a Biela. Do budúcej vlády s Netanjahuovým Likudom a možnými ďalšími stranami by tak podľa správ mala vstúpiť len Gancova strana Nezlomný Izrael.

    Izrael má od konca roku 2018 dočasnú vládu pod vedením Netanjahua. V krajine sa 2. marca konali tretie parlamentné voľby za jeden rok, znova však nepriniesli jasného víťaza.

    Poverenie na zostavenie vlády dostal Ganc. Netanjahu s odvolaním sa na krízu okolo koronavírusu opakovane vyzval na “núdzovú” vládu jednoty.

    Ganc doposiaľ odmietal veľkú koalíciu s Likudom, ak ho bude viesť Netanjahu, pretože ten je obvinený z korupcie v troch prípadoch.

    Vo štvrtok však vo vystúpení v parlamente oznámil, že sa bude zasadzovať za vytvorenie takejto koalície.

    „Toto nie je čas na spory a rozdelenie,” vyhlásil v súvislosti so zdravotnou krízou. Kritici mu teraz vyčítajú, že porušil svoj ústredný predvolebný prísľub.

    - Reklama -