Istanbulský dohovor: SNS tlačí, prezidentka si dá urobiť analýzu

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: facebook.com/zcaputova/)

    „Mám na stole uznesenie vlády, ktorým ma žiadajú prijať k tomu stanovisko. Treba však povedať, že štandardný postup je taký, že Národná rada SR by mala vyjadriť buď súhlas, alebo nesúhlas s týmto dohovorom. To sa nestalo. Výsledkom toho je, že nie sme nijakým spôsobom viazaní týmto dohovorom,” uviedla prezidentka v piatok po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR.

    Čaputová sa preto rozhodla urobiť právnu analýzu a následne bude podľa svojich slov informovať verejnosť.

    Prezidentku na základe návrhu vlády informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Predstavitelia SNS Čaputovú preto vyzvali, aby v tejto veci konala.

    Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými Národná rada (NR) SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

    Vláda svojím stredajším (15. 1.) uznesením uložila takisto všetkým členom kabinetu povinnosť postupovať v rámci možností voči inštitúciám Európskej únie a Rady Európy v súlade s uznesením NR SR.

    - Reklama -