Islamský štát predstavuje celosvetovú a nebývalú hrozbu, odznelo v OSN. Na boj s ním použijeme všetky prostriedky, sľubuje

    0

    Podľa znenia prijatej rezolúcie, ktoré cituje agentúra AP, organizácia IS “predstavuje celosvetovú a nebývalú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť”. Bezpečnostná rada OSN vyjadruje odhodlanie bojovať proti tejto hrozbe “všetkými prostriedkami” a odsudzuje “tým najdôraznejším spôsobom” teroristické útoky spáchané 13. novembra v Paríži, ako aj predošlé akcie teroristov v Bejrúte, na Sinaji, v Ankare či tuniskom letovisku Súsa (Sousse).

    Podľa údajov AP je najnovšia rezolúcia 14. od roku 1999, ktorú BR OSN prijala v súvislosti s terorizmom. Nedáva však oprávnenie na použitie vojenskej sily, keďže nebola vytvorená na základe príslušnej kapitoly Charty OSN.

    Minulotýždňové koordinované útoky teroristov v Paríži si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Iba deň pred tým zahynulo 43 ľudí v libanonskom Bejrúte, kde sa k odpáleniu dvoch samovražedných atentátnikov prihlásil takisto IS. S touto organizáciou je spájané aj zrútenie ruského lietala na Sinajskom polostrove spred troch týždňov, keď zahynulo všetkých 224 osôb na palube.


     

    - Reklama -