Islamský štát nás môže zničiť, uhranul David Cameron. A dodal, kde všade môžu teroristi zaútočiť

    0
    David Cameron, britský premiér (Autor: SITA)

    „V Iraku a Sýrii sú ľudia, ktorí pripravujú desivé útoky v Británii aj inde. Dokiaľ bude IS v týchto krajinách existovať, budeme ohrození,“ povedal najvyšší muž britskej vlády pre rozhlasovú stanicu BBC.

    Podľa jeho slov je nutné bojovať proti Islamskému štátu, ale spolupracovať pritom so sýrskym prezidentom Bašárom al-Assadom by bol údajne „úplne zlý prístup“. Západ totiž podporuje ozbrojenú opozíciu, ktorá sa v posledných rokoch snaží Assadov autoritatívny režim zvrhnúť.

    Britský premiér sa takto rozhodol vyjadriť potom, čo islamský ozbrojenec zabil približne 30 britských turistov pri piatkovom útoku v Tunisku. Hrozný moment označili britskí politici za najhorší útok na svojich občanov od samovražedných bombových atentátov v britskej metropole pred desiatimi rokmi.

    Séria štyroch bombových útokov si vtedy, 7. júla 2005, v centre Londýna vyžiadala 56 mŕtvych a zhruba 700 zranených; tri bomby pritom explodovali v metre a štvrtý výbuch sa odohral v dvojposchodovom autobuse. K útokom sa prihlásili dve islamistické skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káida.

    V prejave na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave 19. júna tohto roku Cameron vyzval moslimskú obec, že by sa mala viac usilovať o to, aby sa čo najmenej mladých moslimov pridávalo k extrémistickým organizáciám.

    Podľa Camerona prispievajú k častej radikalizácii mladých moslimov v Británii a ďalších európskych krajinách ľudia, ktorí síce neobhajujú násilie, ale veria predsudkom o tom, že demokracia je zlá a náboženské pravidlá stoja nad vládou zákona. Tak sa podľa neho z predsudkov môže u mladých ľudí stať vražedný plán.

    autor: jzd, ČTK

    - Reklama -