Islamský štát bol vytvorený primárne proti Rusku, tvrdí neochvejne čečenský prezident. Neuveríte, čo ešte povedal

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov (vpravo) (Autor: SITA)
    „Ak si myslíte  že sýrsky problém bude vyriešený rýchlo a nebude mať vplyv na bezpečnosť našej krajiny, nie je to pravda. Som si istý, že problémy sa objavia. IS bol vytvorený predovšetkým proti Rusku,“ uviedol čečenský vodca na tlačovke v Groznom. Podľa Ramzana Kadyrova by mal byť, kvôli teroristickej hrozbe, obnovený trest smrti pre všetkých kriminálnikov usvedčených z terorizmu. Radikáli z Islamského štátu navyše podľa čečenského prezidenta „skresľujú moslimské náboženstvo a chybne interpretujú Korán“.
     
    Kadyrov povzbudil ruskú vládu a prezidenta Putina, aby sa neobávali kritiky zo strany medzinárodného spoločenstva ani v prípade bombardovania pozícií Islamského štátu v Sýrii. Viaceré štáty by podľa čečenského vodcu uvalili sankcie na Rusko bez ohľadu na jeho zapojenie sa v zahraničných konfliktoch. „Západ a Európa nepotrebujú silný štát. Potrebujú štát, ktorý je možné ovládať. Moje hlboké presvedčenie: ak to bude nutné, prezident predloží Štátnej dume návrh zákona a poslanci ho budú podporovať,“ uviedol Kadyrov pre agentúru RIA Novosti, ktorú cituje aj portál Hlavnespravy.sk
     
    O tom, že by sa Rusko chystalo zaviesť trest smrti za terorizmus, sa však ruskí politici nezmieňujú. Od roku 1996 platí na trest smrti v Rusku moratórium. Napriek tomu navrhoval zavedenie trestu smrti začiatkom týždňa aj jeden z kľúčových členov správneho výboru komunistickej strany, podľa ktorého by takéto opatrenie mohlo pomôcť znížiť riziko teroristických útokov na území Ruska. Islamský štát sa už Moskve vyhrážal útokmi v prípade, ak okamžite nezastaví nálety na pozície radikálov v Sýrii.
     
    - Reklama -