Islamské právo už aj u nás? Moslim bil slovenskú manželku, polícia jej nepomohla, odvoláva sa na šáriu

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Slovenská polícia v tomto prípade, ktorý pripomína portál Pluska.sk, zrejme zabudla, že sa má riadiť zákonmi Slovenskej republiky a nie islamským právom. Trestné oznámenie, ktoré Slovenka podala proti svojmu moslimskému manželovi, policajti klasifikovali, len ako priestupok. Dôvod bol jednoduchý, podľa polície bolo dôvodom to, že išlo o moslima, ktorý praktikuje šaríu. 
     
    Islamské právo je silne patriarchálne a ženy vo vzťahu s mužmi z pohľadu západnej spoločnosti značne obmedzuje. V policajnej správe k tomuto prípadu sa píše, že „moslimský muž môže ženu potrestať fackami a ignorovaním“, aj keď podľa slovenského práva ide o domáce násilie, ktoré je postihnuteľné zákonom. 
     
    Šokujúce je, že týraná žena sa na políciu obrátila v priebehu rokov trikrát, ale muži zákona nikdy nekonali vraj preto, že jej manžel je moslim. „Ja som spala a on ma vytiahol z postele, ťahal ma za vlasy, začal do mňa kopať a strašne ma zmlátil, sotil ma do steny a kričal, že ma zabije,“ cituje ženu portál noviny.sk
     
    Podľa prokuratúra je postup polície „obludný“ a Generálna prokuratúra podľa jej hovorkyne Andrey Predajňovej už požiadala o prešetrenie tohto prípadu. „Po kontakte s generálnym prokurátorom som si vyžiadala spis a vo veci postupu polície som ihneď  začala konanie. Ide o starší spis, lenže zákonnosť postupu polície prešetríme. Zároveň som zavolala prokurátorovi , aby ju prijal a spísal s ňou trestné oznámenie,“ povedala krajská prokurátorka v Bratislave Iveta Kopčová pre televíziu JOJ.
     
    - Reklama -