Islamistom sľúbili vernosť v krajinách po celom svete. Podporovateľov majú aj v exotických rajoch

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Ako informovala OSN, až 34 militantných skupín z celého sveta sľúbilo vernosť exstrémistom z IS, a to od polovice decembra. Podľa generálneho tajomníka Pan Ki-muna sa však máme pripraviť, že toto číslo ešte počas roka 2016 porastie.

    Operujú v atraktívnych destináciách

    Podľa generálneho tajomníka OSN predstavuje Islamský štát bezprecedentnú hrozbu a to práve v schopnosti presviedčať skupiny z rôznych krajín, aby mu sľúbili vernosť. „Nedávne rozšírenie sféry vplyvu ISIL v celej západnej a severnej Afrike, na Strednom východe a juhovýchodnej Ázii demonštruje rýchlosť a rozsah, akými sa závažnosť hrozby rozšírila za 18 mesiacov,“ upozornil Pan Ki-mun. Používa pritom skratku ISIL – čiže Islamský štát v Iraku a Levante. Takýto výraz uprednostňuje aj americký prezident Barack Obama. Mnoho západných médií používa aj výraz ISIS, čiže Islamský štát v Iraku a Sýrii a často sa používa aj názov Daeš, arabský akronym, ktorý islamskí radikáli z duše neznášajú.

    Generálny tajomník OSN zároveň dodal, že Islamský štát je najbohatšou teroristickou organizáciou na svete, pričom pripomenul ich tržby z ropy a ropných produktov, a to aj napriek embargu. Z ich príjmov sa vám zatočí hlava. Veď len napríklad v roku 2015 to bolo viac ako 500 miliónov dolárov, takmer 450 miliónov eur.

    Súkromná protiteroristická spoločnosť IntelCenter dokonca vytvorila zoznam až 43 „pobočiek“ Islamského štátu. Dominujú v nich krajiny ako Sudán, Filipíny, Pakistan, Uzbekistan, Alžírsko, Líbya, Nigéria či Afganistan. V zozname sa však ocitli aj podporovatelia v Tunisku, Indonézii, Jemene či v Egypte. Vo Filipínach hlási IntelCenter päť skupín a v Indonézii dve. V Tunisku a Egypte by to mali byť po tri skupiny. Militantných podporovateľov hlásia aj z Ruska, kde údajne pôsobia dve skupiny, ktoré podporujú Islamský štát.

    - Reklama -