Islam má tendenciu expandovať. Moslimské deti sú už od malička kŕmené nenávisťou voči kresťanom. Tak znejú slová vedca

    0
    Václav Cílek, klimatológ, filozof a spisovateľ (Autor: ReproFoto:DVTV)

    Václav Cílek sa problematikou utečenectva zaoberá už trinásť rokov. Hovorí, že Orient je kúzelný, ale veľmi tvrdý. To sa vraj odzrkadľuje aj na ľuďoch, ktorí odtiaľ prichádzajú. Do veľkej miery za to môže práve drsné podnebie na Blízkom východe. V DVTV hovoril aj o apokalyptických scenároch konca sveta. Hovorí, že koniec sveta tu už bol, nemá však na mysli fyzicky, ale koniec sveta, aký sme ho poznali. To znamená, že stojíme pred transformáciou.

    Kam islam vstúpil, tam aj zostal

    „Keď sa zamyslím nad európskou spoločnosťou, mám taký pocit, že reagujeme na nejaké archaické strachy. Máme historickú skúsenosť so vzťahom k islamu. To znamená, že kam vstúpil islam, tam väčšinou aj zostal,“ vyjadril sa Cílek. Pokračuje, že podľa historikov sa islam stiahol len z Krymu, Sicílie a južného Španielska. „Islamu je skutočne daná tendencia expandovať,“ zdôraznil.

    Budúcu podobu Európy vidí ako etnické súostrovie, kde bude nesmierne dôležité definovať vzťahy už na hraniciach. „Pravdepodobne každá komunita bude mať snahu vytvárať si svoje vlastné právo, svoje vlastnú spravodlivosť,“ hovorí.

    Moslimovia sú živení nenávisťou voči kresťanom

    Ako vníma súčasnú utečeneckú vlnu? Situácia bude podľa neho vážna podľa toho, koľko ľudí sem ešte príde a ako sa nám podarí udržať sociálny zmier.
    V súvislosťou s moslimami upozornil, že „deti na Blízkom východe sú v islamských komunitách už od malička živené nenávisťou ku kresťanom“. „Kresťania v Iraku hovoria o svojej genocíde a varujú, že ďalší na rade sú Európania,“ uviedol.

    Afganci sú nočná mora

    Upozorňuje tiež, že okrem ľudí z Ázie či Afriky, môžu do členských krajín EÚ začať prichádzať čoraz väčšie počty Ukrajincov. Upozornil tiež na prisťahovalcov z Afganistanu. S tým má vraj takmer nočnú moru. „Afganci sú skoro moja nočná mora. A otvorenie východnej migračnej trasy, ktorá ide cez Rusko, tiež,“ uviedol.
    „Afganci sú moja nočná mora preto, lebo je tam výrazná klimatická zmena, množstvo lesa pokleslo na 10 percent. Ďalej, prežili niekoľko veľkých súch a pritom priemerné zrážky boli len niečo nad priemerom. Hladomor a vysoká pôrodnosť. Je to krajina kruto skúšaná a Afganec, keď sa dá na pochod (aj keď som spoznal veľmi milých Afgancov), tak tí ľudia majú silnú vôľu prežiť,“ vysvetľuje.

    „Myslím si, že islam premôžeme za predpokladu, že bude ekonomika šliapať. A nebude to kresťanstvom, ale našou konzumnou spoločnosťou,“ hovorí.  A ako vidí budúcnosť sveta? „Moja vízia je taká, že v niekoľkých krajinách sveta dôjde k vymieraniu, všetkým ľuďom nebudeme môcť pomôcť, budeme z toho hlboko duševne otrasení a tým sa začne vytvárať nový svet,“ vyjadril sa Václav Cílek.

    Reláciu si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -