Írsky premiér: V Belfaste som si bol vypočuť názory, ale dohoda sa už neotvorí

    0
    Leo Varadkar (Autor: TASR)

    Varadkar sa takto vyjadril na návšteve Severného Írska, kde viedol rozhovory s miestnymi politickými stranami. Potom bude na večeri v Dubline hostiteľom Mayovej, informovala agentúra AFP. “Dnes mám dobrú príležitosť vypočuť si rôzne stanoviská, vypočuť si, čo majú ľudia na srdci, a možno práve takto zhromaždiť niektoré nápady, ako by sme sa mohli pohnúť dopredu,” povedal Varadkar.

    Británia má vystúpiť z EÚ 29. marca, ale Dolná snemovňa britského parlamentu minulý mesiac zamietla dohodu o vystúpení, ktorú už dosiahla Mayovej vláda a Brusel. Poslanci Dolnej snemovne v hlasovaní schválili požiadavku, aby Mayová nanovo prerokovala írsku “poistku”, ktorá je súčasťou dohody o brexite. Táto poistka je záložným plánom, ktorý umožní ponechať otvorenú hranicu medzi Britániou a Írskom. Kritici sa však obávajú, že poistka spôsobí, že Londýn bude na neurčitý čas viazaný obchodnými pravidlami Európskej únie.

    V Dubline viedol v piatok už skôr rokovania generálny prokurátor Anglicka a Walesu Geoffrey Cox, ktorý má pre Mayovú zistiť, či sa dá k írskej poistke doplniť jej časový limit alebo klauzula o jej ukončení. Avšak Varadkar trval na svojom: “Dohoda o vystúpení (Spojeného kráľovstva z EÚ) a poistka už nebudú predmetom rokovaní.”

    Varadkar zopakoval, že EÚ môže ešte diskutovať o zmenách vo vyhlásení o budúcich vzťahoch, ktoré sprevádza brexitovú dohodu, a tiež “o tom, aké záruky je možné dať, aby pomohli ratifikovať túto dohodu”. Mayovej hovorca v Londýne zasa zopakoval, že premiérka sa snaží o “právne záväzné zmeny” v dohode.

    Spojenci Mayovej v Severnom Írsku – politici z Demokratickej unionistickej strany (DUP) – po stretnutí s Varadkarom vyhlásili, že bez týchto zmien nemôžu dohodu podporiť. “Poistka je (v dohode o brexite) problém a práve tá sa musí vyriešiť,” uviedol zákonodarca DUP Nigel Dodds.

    Keďže zainteresovaní lídri trvajú na svojich postojoch, Varadkar dostal otázku, čo bude hlavnou témou jeho rozhovorov s Mayovou na večeri v Dubline. “Každý sa chce vyhnúť odchodu bez dohody, každý sa chce vyhnúť pevnej hranici, každý chce pokračovať vo veľmi blízkych politických a ekonomických vzťahoch medzi Britániou a Írskom,” povedal Varadkar.

    “Takže je oveľa viac toho, čo nás spája, než toho, čo nás rozdeľuje, myslím si. Čas sa kráti a my potrebujeme čo najskôr dosiahnuť dohodu,” vysvetlil írsky premiér.

    - Reklama -