Írske ženy hromadne tweetujú premiérovi. Neuveríte, aké správy mu chodia

    0
    Írsky premiér, Enda Kenny (Autor: SITA)

     Interrupcie boli v Írsku úplne zakázané až do roku 2013, keď bol prijatý návrh zákona, že tehotenstvo môže byť ukončené v prípade ohrozenia života ženy. “Odkedy sme zistili, ako írskemu štátu ležia na srdci naše reprodukčné orgány, myslíme, že by bolo správne, keby ženy Írska umožnili svojmu vodcovi @EndaKennyTD, aby poznal všetky detaily ich menštruačných cyklov,” vysvetlila herečka Grainne Maguirová vo svojom tweete, ktorým celú kampaň spustila. 

    Praktizujúci katolík Kenny avizoval, že prípadné zmeny v “potratovom zákone” nechá až na novú vládu, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb. Liberáli v dnešnej koalícii už medzičasom uviedli, že sa chcú zasadiť za zmenu tohto zákona tak, aby umožňoval interrupciu v prípade, že k otehotneniu došlo pri znásilnení alebo inceste, ako aj v prípade fatálneho poškodenia plodu. Až do roku 2013 platil v Írsku zákon z roku 1867, na základe ktorého za interrupciu hrozilo až doživotné väzenie. Írky preto kvôli ukončeniu tehotenstva zvykli cestovať do zahraničia, najčastejšie do Británie. 

    Interrupcie v Írsku sa dostali opäť do popredia záujmu verejnosti po tom, ako tam v októbri 2012 zomrela 31-ročná Indka Savita Halappanavarová. Tej lekári odmietli vykonať interrupciu s odôvodnením, že plod má už vyvinuté a funkčné srdce. Plod však Savite zapríčinil otravu krvi, ktorej podľahla. 

    - Reklama -