Iránske revolučné gardy vyhlásili víťazstvo nad protivládnymi protestami

    0
    Iránski vojaci (Autor: TASR)

    Iránske revolučné gardy sú mocnou polovojenskou zložkou lojálnou najvyššiemu duchovnému lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Mnohí z demonštrantov protestovali proti vysokému rozpočtu Revolučných gárd ako aj proti samotnému Chameneímu.

    Od začiatku protestov došlo k zatknutiu stoviek ľudí. Je medzi nimi približne 90 univerzitných študentov, uviedla polooficiálna agentúra ISNA s odvolaním sa na reformného poslanca Mahmúda Sádekího.

    Iránski poslanci mali v nedeľu zasadanie za zatvorenými dverami, na ktorom ich bezpečnostní predstavitelia informovali o protestoch a podmienkach zatknutých. “Bolo zdôraznené, že zahraničné prvky, a obzvlášť Spojené štáty, hrali hlavnú úlohu pri vytváraní a manipulovaní nedávnych protestov,” citovala štátna agentúra IRNA poslanca Džalála Mirzáího.

    USA a Izrael vyjadrili podporu protestom, ale popierajú obvinenia z toho, že by ich podnecovali.

    V minulých dňoch stúpenci vlády uskutočnili niekoľko masových zhromaždení po celej krajine na protest voči nepokojom, pripomína agentúra AP.

    Protivládne protesty vypukli 28. decembra v meste Mašhad a  rozšírili sa aj do mnohých ďalších miest, pričom si vyžiadali najmenej 21 obetí na životoch. 

    Protivládni demonštranti poukazovali na nárast cien za potraviny a vysokú mieru nezamestnanosti v Iráne. Časť z protestujúcich žiadala aj demisiu vlády. 

    V reakcii na to iránska vláda vyzvala svojich priaznivcov na protidemonštrácie a deklarovala, že protivládne protesty sú dôsledkom zasahovania cudzích štátov do vnútorných záležitostí Iránu.

    - Reklama -