Iránske mravnostné jednotky zbili ženu, čo nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou

    0
    Teherán (Autor: ReproFoto: youtubeDJ ALLEN)

    Žena nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou tak, ako to káže islam, na čo ju príslušníčky mravnostných jednotiek údajne upozornili. Podľa záberov začala mladá Iránka zrejme protestovať a bránila sa zadržaniu. Následne ju ženy napadli a násilne odviedli do policajného auta, spresnila DPA.

    Iránsky minister vnútra a šéf tamojšej polície vyzvali na vyšetrenie tohto incidentu, píše DPA s odvolaním sa na iránsku tlačovú agentúru ISNA.

    V Iráne platí islamom predpísaný spôsob obliekania od revolúcie z roku 1979 a zahŕňa napríklad zahalené vlasy, krk a poprsie a voľné dlhé šaty.

    Šéf teheránskej polície generál Hosejn Rahímí vlani v decembri uviedol, že teheránska polícia už nebude zatýkať ženy, ktoré tento predpis nedodržiavajú. Iránskym bezpečnostným silám a súdnictvu však stále dominujú konzervatívci, preto nie je jasné, nakoľko sa táto zmena uplatňuje.

    Mladšie a liberálnejšie Iránky sa už dlhšie snažia potláčať hranice predpisov v obliekaní. Nosia voľné šatky, ktoré im úplne nezakrývajú vlasy, alebo si maľujú nechty, čo sa konzervatívcom nepáči.

    - Reklama -