Iránci popravujú ako na bežiacom páse. V jednej dedine obesili všetkých dospelých mužov pre…

    0

    Celá mužská populácia v dedine v južnom Iráne bola obesená pre obchod s drogami, potvrdila to iránska viceprezidentka pre ženy a rodinu Shahindokht Molaverdi. V rozhovore o vysokom počte popráv obchodníkov s drogami v Iráne hovorí: „V provincii Sistan a Baluchestan je dedina, v ktorej bol popravený každý jeden muž.“ Meno dediny spresniť nechcela. Zároveň si však myslí, že za rodiny popravených mužov je zodpovedná spoločnosť. „Ich deti sú potenciálni budúci priekupníci drog, pretože budú chcieť rodinám zabezpečiť peniaze. V súčasnosti neexistuje podpora takýchto rodín,“ hovorí.

    Podľa Amnesty International bolo v Iráne v roku 2014 popravených 753 ľudí, z toho polovica pre drogy. V roku 2015 sa toto číslo výrazne zvýšilo a len za prvý polrok odvislo viac ako 700 odsúdených.

    Maya Foa, aktivistka proti trestu smrti, hovorí: „Obesenie všetkých mužov v dedine svedčí o udivujúcom rozsahu popráv v Iráne. Popravy sú následkom priznaní pri zatýkaní mladistvých, mučení, nespravodlivých alebo neexistujúcich súdoch. Je šokujúce a zahanbujúce, že políciu, ktorá je za toto zodpovedná, podporuje aj OSN.“

    Aktivisti už OSN viackrát vyzývali k tomu, aby prestali dotovať iránsky boj s drogami dovtedy, kým krajina neprestane s brutálnymi popravami. Do boja proti pašovaniu drog OSN investovalo už množstvo peňazí, na rok 2016 bolo vyčlenených 20 miliónov dolárov.

    V Iráne je priekupníctvo s drogami rozšírené najmä vďaka susednému Afganistanu, ktorý je dlhodobo jeden z najväčších svetových producentov drog. Sistan a Baluchestan, kde nemenovaná dedina leží, je jeden z najchudobnejších regiónov krajiny. Ahmeda Shaheeda z OSN hovorí: „V regióne je veľmi vysoká miera popráv, drogy a tieto zločiny sa klasifikujú ako nepriateľstvo voči Bohu, preto sa mnohí obvinení ani nedočkajú spravodlivého súdu.“ O prípade popráv informoval The Guardian.

     

    - Reklama -