Irán nemá v Sýrii bojové jednotky ani stále základne, tvrdí šéf sýrskej diplomacie

    0
    Walíd Mualim (Autor: TASR)

    “Keď sa v roku 2011 začalo sprisahanie proti Sýrii, naši bratia z Iránskej islamskej republiky prišli na pomoc Sýrii v boji s terorizmom,” povedal Mualim s tým, že sýrsky ľud je za takúto pomoc od Iránu “vďačný”.  

    Agentúra AP pripomína, že Izrael opakovane varoval proti akejkoľvek trvalej iránskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Podľa Mualima Izrael prichádza s falošnými tvrdeniami s cieľom vytvárať nátlak na Irán – svojho úhlavného rivala.

    Izrael v máji vykonal vlnu leteckých útokov na iránske ciele v Sýrii v reakcii na to, čo nazval iránskym raketovým útokom na jeho pozície na okupovaných Golanských výšinách. Išlo o doteraz najvážnejšiu konfrontáciu medzi Izraelom a Iránom.

    V bojoch s povstalcami v Sýrii prišli o život desiatky iránskych vojakov vrátane dôstojníkov. Niekoľko ďalších tiež zahynulo v minulých mesiacoch pri vzdušných útokoch vykonaných zrejme Izraelom.

    Irán opakovane v minulosti tvrdil, že v Sýrii má len poradcov, ale tisíce Iránom podporovaných skupín z Libanonu, Iraku, Pakistanu a Afganistanu hralo užitočnú úlohu pri pomoci vládnym silám opätovne ovládnuť oblasti kontrolované povstalcami, konštatuje AP.

    - Reklama -