Irán a Maďarsko sú si blízke z hľadiska kultúry a dejín, vyhlásil iránsky prezident

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: SITA)

    “Irán a Maďarsko sú si blízke z hľadiska kultúry a dejín; dobré vzťahy oboch národov poskytujú patričný základ pre rozšírenie vzájomných vzťahov,” uvádza sa vo vyhlásení kancelárie iránskeho prezidenta, ktoré zverejnila agentúra MTI. Orbán pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Iránu v pondelok. Iránska hlava štátu na schôdzke zdôraznila, aby vlády oboch krajín pripravili podmienky pre spoluprácu v súkromných sektoroch. “Musíme sa snažiť o to, aby sme pomohli súkromnému sektoru a podnikom užšie spolupracovať,” povedal Rúhání. 

    Maďarský premiér sa v pondelok stretol s prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím, ktorý poukázal na skutočnosť, že hospodárske vzťahy Iránu a Maďarska zaznamenali v uplynulých rokoch výrazný prepad. Súčasne však vyjadril presvedčenie, že terajšia Orbánova návšteva hospodársku spoluprácu posilní. 

    Ministri oboch krajín podpísali pri tejto príležitosti dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a stimulovaní investícií, ako aj ďalšie zmluvy. Popri viacerých členoch vlády bola v maďarskej delegácii aj skupina podnikateľov, ktorá paralelne s politickými schôdzkami viedla v Teheráne hospodárske rokovania.

    - Reklama -