Irán: Stretnutie sýrskej opozície v Rijáde môže poškodiť mierové rokovania

    0
    Záber z lietadla Su-24M. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    ,,Mierové rokovania sú príležitosťou na nájdenie politického riešenia na ukončenie vojny v Sýrii. Takéto stretnutie v Rijáde…  jeho cieľom je poškodenie rokovaní vo Viedni,” uviedol vysokopostavený diplomat. Stretnutie v Rijáde podľa neho zaviní stroskotanie mierových rokovaní o Sýrii vo Viedni a nie je súčasťou viedenskej dohody.

    Saudská Arábia, sunnitský štát a regionálny rival prevažne šiitského Iránu, do Rijádu pozvala 65 zástupcov sýrskej opozície. Cieľom tejto iniciatívy je zhromaždiť za jedným rokovacím stolom sýrsku opozíciu ešte pred začiatkom ďalšieho kola mierového dialógu o Sýrii. Prvé dve kola týchto rozhovorov sa konali vo Viedni.

    Saudská Arábia, Irán, Turecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína – sa začiatkom novembra stretli vo Viedni, kde sa dohodli na časovom pláne krokov vedúcich k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii.

    Rozdiely medzi frakciami sýrskej opozície – z ktorých niektoré sú podporované Západom a iné štátmi Perzského zálivu – sú často označované za hlavnú prekážku diplomatických snáh o ukončenie tohto konfliktu. Občianska vojna v Sýrii zabila viac ako 250- tisíc ľudí a milióny ďalších prinútila opustiť svoj domov.

    - Reklama -