Irán: O budúcnosti sýrskeho prezidenta sa nesmie rozhodovať v zahraničí

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    “Baššár Asad je pre Iránsku islamskú republiku neprekročiteľnou hranicou, lebo si ho zvolili za prezidenta Sýrčania,” povedal Alí Akbar Velájatí, zahraničnopolitický poradca ajatolláha Alího Chameneího. “Sýrčania musia sami rozhodnúť o svojom osude a nikto za hranicami Sýrie nemôže vyberať za nich,” dodal.

    Osud prezidenta Asada je problémovým bodom v rokovaniach medzi svetovými mocnosťami, ktorých cieľom je nájsť politické riešenie krízy v Sýrii. Zatiaľ čo Irán a Rusko si želajú jeho zotrvanie pri moci, až kým sa v Sýrii neuskutočnia voľby, západné i arabské mocnosti vyhlasujú, že musí odstúpiť.
    Minister zahraničných vecí USA John Kerry v sobotu oznámil, že ďalšie kolo medzinárodných rokovaní o Sýrii sa uskutoční počas decembra v New Yorku. Doposiaľ sa uskutočnili dve kolá medzinárodných rokovaní o Sýrii na úrovni ministrov zahraničných vecí, a to koncom októbra a v polovici novembra, v oboch prípadoch v rakúskej metropole Viedeň.

    Velájatí dnes tiež vyhlásil, že Irán sa pokúsi zmierniť napätie medzi Tureckom a Ruskom vyvolané v novembri zostrelením ruského vojenského lietadla v turecko-sýrskom pohraničí.

    “Nárast napätia v tomto regióne nikomu neprospeje. Nesmieme sa stavať na žiadnu stranu a máme povinnosť znížiť napätie medzi týmito dvoma krajinami,” cituje Chameneího poradcu Reuters.

    - Reklama -