Iracký prezident sa ohradil voči Trumpovi

    0
    Barham Sálih (Autor: TASR)

    “Takéto vyhlásenia považujeme za zvláštne,” povedal Sálih na fóre v Bagdade. Jednotky USA sú podľa Sálihových slov v Iraku na základe dohody medzi oboma krajinami. A sú zároveň súčasťou zvláštnej misie s konkrétnou úlohou pomáhať tamojšej armáde v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a v boji proti terorizmu.

    Zdôraznil, že iracká ústava zakazuje používať Irak ako základňu na ohrozovanie záujmov alebo bezpečnosti susedných krajín. “Nepreťažujte Irak s vašimi problémami,” dodal Sálih. Iracký prezident reagoval na vyhlásenia amerického prezidenta Trumpa v rozhovore pre stanicu CBS News. Trump povedal, že USA majú v Iraku “skvelú základňu”, ktorú má v úmysle zachovať, “pretože chcem byť schopný sledovať Irán”

    “A jeden z dôvodov, prečo ju chcem zachovať, je, že chcem trochu dohliadať na Irán, pretože Irán je skutočným problémom,” povedal šéf Bieleho domu a dodal, že americká základňa v Iraku je “perfektne umiestnená na dohliadanie na všetky rôzne časti problémového Blízkeho východu”.

     

    - Reklama -