Iracký premiér navštívil dobytú baštu Islamského štátu. Ramádí je však ešte plné nastražených výbušnín a zvyšných skupín islamistov

    0
    Iracký premiér Hajdar Abádí (Autor: SITA)

    Podľa bezpečnostných zdrojov pricestoval Abádí vrtuľníkom do univerzitného areálu na južnom predmestí Ramádí na stretnutie s veliteľmi armády a protiteroristických jednotiek i s miestnymi predstaviteľmi.

    Iracká armáda v pondelok dobyla v centre Ramádí komplex vládnych budov a metropolu provincie Anbár po mesiacoch bojov a obliehania vyhlásila za oslobodené mesto. Oslobodenie však ešte nie je úplné: irackí vojaci budú teraz postupne likvidovať nastražené výbušniny a zvyšné skupiny islamistov ukrývajúcich sa v rôznych častiach mesta.

    Vládny areál bol poslednou významnejšou baštou Islamského štátu v Ramádí, vzdialenom približne 110 kilometrov západne od Bagdadu. Džihádisti ovládali toto pôvodne 300-tisícové mesto od mája tohto roku.

    Pozemnú ofenzívu irackých vládnych síl zameranú na znovudobytie centra Ramádí, ktorá sa začala minulý utorok, podporovali aj lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA.


     

    - Reklama -