Iracká tajná služba varuje: Toto sú krajiny, kde chcú udrieť teroristi

    0
    Iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí (Autor: SITA)

    Iracká tajná služba získala informácie naznačujúce, že Francúzsko, Spojené štáty a Irán by mohli byť krajinami, ktorým hrozia útoky. Irak všetky dotknuté krajiny pred touto hrozbou varoval, uviedol iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí, ktorý svoje vyhlásenie ďalej nespresnil, ani neuviedol, kedy Irak túto informáciu zdieľal.

    Džaafarí, ktorý sa vo Viedni zúčastnil na konferencii o urovnaní občianskej vojny v Sýrii, nešpecifikoval, či hrozba útokmi vychádza od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ovládajúcej časti územia Sýrie a Iraku. Uviedol však, že nedávne útoky Egypte, Libanone a Francúzsku si vyžadujú “globálnu reakciu” voči tejto džihádistickej skupine.

    Francúzsko označilo piatkové útoky, ktorých terčom boli v Paríži vyhľadávané reštaurácie a kaviarne, hudobný klub a futbalový štadión, za akt vojny a vyzvalo na zničenie IS. Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol v sobotu vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins.

    - Reklama -