Inžinieri, programátori, jadroví fyzici? Nie. Utečenci zaplnili v Nemecku úplne inú dieru na trhu. Hádajte akú

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Snaha nájsť lepší život v Nemecku sa pre mnohých utečencov zmenila na boj o holé prežitie. Mnohí z nich skončili v berlínskej štvrti Tiergarten, kde sa živia prostitúciou. Medzi ich hlavných zákazníkov patria postarší muži. Hoci sú utečenci väčšinou veľmi mladí, vyzerajú unavene a strhane. Predávanie vlastného tela pre nich často predstavuje jedinú možnosť, ako si zarobiť na potraviny a všetky ďalšie základné potreby. Zrejme už prestali veriť kancelárkinmu obľúbenému sloganu My to zvládneme!

    Jedným z mladých prostitútov je 21-ročný Farid, ktorý prišiel do Nemecka z Afganistanu. Ako píše internetový server The Local, rovnakým spôsobom sa v Berlíne, Frankfurte a Hamburgu živia aj ďalšie desiatky alebo možno až stovky utečencov mužského pohlavia. Ich presný počet však nikto nepozná. Nezisková organizácia Moabit hilft odhaduje počet utečeneckých prostitútov v Berlíne na dvadsaťpäť. Väčšina z nich prišla z Afganistanu, Iránu, Iraku a Sýrie.

    Hlavným dôvodom, prečo nie je známy presný počet prostitútov, ktorí do Nemecka prišli v rámci migračnej vlny, je jazyková bariéra. „Prekladateľ si u nich musí získať značnú dôveru, aby sa mu zverili.“ Spomínaný Farid však s nemeckými médiami komunikuje otvorene. „Z rodnej krajiny som odišiel v desiatich rokoch. Dostal som sa do Iránu a potom do Nemecka. Moja žiadosť o azyl sa ešte stále spracováva. Neviem, či je moja rodina v Afganistane nažive.“

    Za sex so staršími mužmi si účtuje dvadsať až tridsať eur a za získané peniaze kupuje heroín. Väčšina ďalších prostitútov s migrantskými koreňmi však ani zďaleka nie je taká zhovorčivá. Majú strach, aby sa o ich spôsobe obživy nedozvedela rodina. Alarmujúce je zistenie, že až pätina z nich je HIV pozitívna. „K prostitúcii ich dohnal fakt, že v priebehu azylového konania nemajú možnosť učiť sa po nemecky alebo sa dostať do integračných tried,“ myslí si Diana Hennigesová z Moabit hilft.

    „Niektorí z prostitútov posielajú časť peňazí svojim rodinám. Iní, ako napríklad spomínaný Farid, ich použijú na nákup drog alebo hracie automaty. V samotnom Frankfurte vykonáva najstaršie remeslo na svete 600 až 800 mužských prostitútov, z ktorých migranti tvoria 90 %. Niektorí z nich začnú nový život po získaní azylu, ale iní si už na rýchlo zarobené peniaze zvykli a len ťažko si budú odvykať,“ uzatvára server The Local.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -