Invázia migrantov alebo len umelo vytvorená panika?

    0
    Ilustračné foto: migranti prichádzajúci do Európy (Autor: TASR)

    Posledné mesiace či roky sú aj obyvatelia krajín niekdajšieho východného bloku ostražití pred migráciou utečencov, najmä z Afriky. Je však situácia naozaj taká vážna alebo len populistickí politici šikovne  zneužívajú aktuálnu neprehľadnú situáciu?

    Redaktor spravodajskej stanice Deutsche  Welle Cristian Stefanescu informuje vo svojom článku, že daný stav vecí nie je až taký kritický. Médiá však svojimi správami celej situácii príliš nepomáhajú,  práve naopak.  Stefanescu sa pritom odvoláva predovšetkým na tamojšie bulvárne denníky bažiace po vysokej čítanosti.

    Istý denník z Bukurešti dokonca písal na titulke o ´invázii´. 

    „Iba desať percent žiadostí o azyl v Rumunsku je úspešných,“ cituje spomínaný portál Razvana Samoilu z neziskovej organizácie Arca, čím vyvracia strach a paniku rumunského obyvateľstva.

    A ak aj cez Čierne more prídu ilegálni migranti do Rumunska, snažia sa pokračovať vo svojej ceste smerom do bohatších európskych krajín. Na rumunskom území teda nezostávajú, respektíve nemajú záujem zostať.

    Okrem toho, ich cesta väčšinou nemá aj tak dlhé trvanie.

    „Polovicu ´ilegálov´ objaví rumunská polícia hneď po príchode na územie, druhú polovicu chytia pri hraniciach s Maďarskom. Rumunsko je jednou z najchudobnejších krajín EÚ. Utečenci tu dostanú len 15 lei na deň (zhruba 3,30 eur – pozn.red.),“ vyratúva ekonomické argumenty v predmetnom článku Stefanescu.

    - Reklama -