Internet je džungľa a potrebujeme zákon, ktorý nám umožní ju regulovať. Talianska poslankyňa navrhuje za šírenie falošných správ pokuty i väzenie

    0
    taliansky senát (Autor: TASR)

    „Internet je džungľa a my potrebujeme zákon, ktorý nám umožní ju regulovať,“ povedala agentúre DPA Gambarová. 

    Jej návrh zákona počíta s pokutami vo výške 5000 eur za zverejnenie „falošných, prehnaných alebo tendenčných správ týkajúcich sa zjavne nepodložených či falošných údajov alebo faktov“ na internete. Ak by takto zverejnené správy boli poplašné či zavádzali verejnosť, hrozilo by ich šíriteľom až jednoročné odňatie slobody. 

    Návrh neopomína ani šíriteľov „nenávistnej kampane voči jednotlivcom“ či správ podkopávajúcich demokraciu pre vlastné politické ciele. Tým by hrozila pokuta do výšky 10.000 eur a dvojročné väzenie. 

    Zákon by sa naopak nemal týkať novinárov, ktorých profesia už je podobným spôsobom regulovaná, uviedla senátorka. Dodala, že samotné posúdenie toho, čo už spadá pod kategóriu „falošná správa“, bude na rozhodnutí súdu. 

    Gambarová uviedla, že návrh, pri ktorého tvorbe sa inšpirovala januárovým uznesením Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, má v Taliansku podporu naprieč politickým spektrom a ak prejde, mohol by slúžiť „ako príklad aj pre ďalšie krajiny“.

    Podľa kritikov je však návrh formulovaný príliš nejasne a predstavuje tiež hrozbu pre slobodu prejavu. Samotné Hnutie päť hviezd sa domnieva, že internetoví aktivisti sú často spoľahlivejší než mainstreemové médiá a prisľúbilo, že proti návrhu bude bojovať „všetkými možnými prostriedkami“.

    - Reklama -