Intelektuáli začínajú bojovať proti majetkovej nerovnosti. Hrozí vraj, že to skončí katastrofou

    0
    Svetoznámy vedec Stephen Hawking. (Autor: TASR)

    Yunus aj Hawking varujú, že majetková nerovnosť môže skončiť katastrofou. Prehlbujúca sa priepasť medzi tými najbohatšími a najchudobnejšími ľuďmi sveta spôsobí sociálno-ekonomické nepokoje, myslí si Yunus. „Bohatstvo sa koncentruje len na niekoľkých miestach na zemi. Je to časovaná bomba a obrovské nebezpečenstvo pre náš svet,“ domnieva sa bangladéšsky finančník, poukazujúc na to, že súčasný bankový a finančný systém vytvoril svet, v ktorom čím viac máte, tým viac dostávate.

    Vyjadrením hnevu chudobných voči vládnucim elitám bolo podľa neho napokon aj víťazstvo republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Alebo výsledok brexitu. Podobne ako Yunus to potom vníma aj Stephen Hawking.

    „Môžeme si myslieť o rozhodnutí britských voličov odísť z EÚ alebo o rozhodnutí americkej verejnosti zvoliť Donalda Trumpa za budúceho prezidenta čokoľvek. V mysliach mnohých komentátorov ide o vyjadrenie hnevu ľudí, ktorí cítia, že ich vodcovia ich opustili,“ uviedol Hawking s tým, že išlo o moment, kedy zabudnutí prehovorili a odmietli rady a vedenie expertov a elít po celom svete. Ľudia sa podľa neho obávajú ekonomických dôsledkov globalizácie a stále rýchlejších technologických zmien. Internet podľa jeho slov napríklad umožňuje, aby malé skupiny jednotlivcov zarábali obrovské zisky s pomocou len hŕstky ľudí. Budúcnosť potom vidí v cestách ku hviezdam.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -