Inštitút partnerského spolužitia nie je na Slovensku podľa poslankyne OĽaNO potrebný

    0
    Anna Verešová (Autor: TASR)
    Poslankyňa hnutia OĽaNO na svojom facebookovom profile otvorene píše, že návrh saskárov nepodporí. Podľa Verešovej totiž slovenská legislatíva poskytuje už dnes dostatočné nástroje na pokrytie týchto potrieb aj osobám žijúcim spolu v jednej domácnosti. „Je kvôli tomuto naozaj potrebné zavádzať inštitút partnerského spolužitia v slovenskom právnom poriadku?“ kladie si poslankyňa otázku. 
     
    V zákone o zdravotnej starostlivosti sa síce píše o osobách, ktorým je možné sprístupniť údaje o zdravotnej dokumentácii inej blízkej osoby, ale Verešová pripomína, že výslovné právo nahliadať do zdravotnej dokumentácie nemá manžel, manželka, rodičia, ani deti.
     
    „Totiž, medzi základné ľudské práva a slobody patrí aj záruka nedotknuteľnosti osoby a jej súkromia. A tak je to správne, pretože treba dbať na citlivosť údajov o zdravotnom stave osoby, ktoré sú nepochybne súkromnou záležitosťou každej osoby bez výnimky,“ dodáva politička. 
     
    Verešová ďalej cituje zákon a píše, že dedenie zo závetu má prednosť pred dedením zo zákona, kde jedinou výnimkou sú maloleté deti. 
     
    Ako posledný dôvod, prečo nepodporí návrh zákona z dielne SaS, Verešová uvádza, že možnosť získať príspevok na opatrovanie partnera so ZŤP je možné po splnení zákonných podmienok, ktoré musí spĺňať každý. „Aj právo na poskytnutie voľna za účelom sprevádzania partnera do zdravotníckeho zariadenia môže využiť každý partner, ktorý spĺňa jedinú zákonnú podmienku, a to, že musí žiť so svojím partnerom spoločne v domácnosti,“ píše poslankyňa. 
     
    Verešová je presvedčená, že ukotvenie inštitútu partnerského spolužitia v slovenskom právnom poriadku nie je potrebné.
     
    - Reklama -