Iniciatíva Za slušné Slovensko vyzýva, aby študentom udelili pred voľbami voľno. Od rektorov dostali jasnú odpoveď

    0
    Zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská, Peter Nagy a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Ako občianska iniciatíva Za slušné Slovensko spolu so študentskou organizáciou #niejenamtojedno uviedli na Facebooku, výsledok komunálnych volieb ovplyvní na najbližšie štyri roky mestá a obce, kde si ľudia volia svojich primátorov, starostov a poslancov. Z toho dôvodu sa obrátili na rektorov a dekanov slovenských univerzít.

    „Dovoľujeme si vás vyzvať, aby ste študentom svojich univerzít a fakúlt na piatok 9. novembra 2018 udelili rektorské, resp. dekanské voľná. V prípade, ak nie je možné udeliť rektorské alebo dekanské voľná, dovoľujeme si vás požiadať o skrátenie výučby alebo presunutie výučby tak, aby študenti mohli v piatok čo najskôr cestovať do svojich domovov,“ napísali. Dôvodom zaslania výzvy je, že množstvo študentov cestuje niekoľko hodín do miest svojho trvalého bydliska a tým pádom to je pre nich časovo náročné, aj čo sa týka účasti na voľbách.

    „Rovnako na vás chceme apelovať, aby ste z titulu svojej autority vyzvali študentov, aby išli voliť. Štatistiky na Slovensku ukazujú, aká je nízka volebná účasť prvovoličov a mladých voličov. Veríme, že jednou z úloh akadémie je vychovávať k zodpovednému občianstvu, ktoré sa okrem iného prejavuje i účasťou na voľbách,“ dodali. Na druhej strane však rektorov a dekanov, ktorým výzvu adresovali, ubezpečili, že týmto spôsobom nelobujú za podporu toho-ktorého kandidáta. Naopak, ide podľa nich o apel na to, aby študenti prišli voliť bez toho, aby k tomu boli donútení.

    „Akadémia bola vždy citlivým strážcom demokracie a slobody. Nie je väčšieho sviatku pre demokraciu ako voľby, preto veríme, že aj týmto krokom a gestom prispejete k tomu, aby čo najviac mladých ľudí z rôznych kútov Slovenska mohlo v pokoji docestovať domov a voliť v komunálnych voľbách,“ uzavreli.

    Rektori: Voľno pre študentov neplánujeme

    Na výzvu iniciatív reagovali viacerí rektori slovenských vysokých škôl a univerzít. Ako uviedli, študentov podporujú v tom, aby sa v sobotu 10. novembra zúčastnili komunálnych volieb, rektorské a dekanské voľná však neplánujú udeliť. 

    Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Karol Mičieta podporuje účasť študentov UK na komunálnych voľbách, ale nemôže udeliť ďalšie rektorské voľno, keďže v tomto roku už využil maximálnu možnú stanovenú kvótu na udelenie rektorského voľna,” povedala Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK. Ako ďalej doplnila, na viacerých fakultách najväčšej univerzity na Slovensku výučba denných študentov v piatok nie je.

    Vyučovať podľa rozvrhu sa bude deň pred voľbami aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre. Vedenie SPU sa rozhodlo neudeliť dekanské voľno pre externých študentov ani v sobotu, keď budú voľby do samospráv obcí,” uviedla tlačová hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

    Ani Prešovská univerzita v Prešove neplánuje udeliť rektorské voľno. Informáciu potvrdila hovorkyňa univerzity Anna Polačková. Rektorské ani dekanské voľno nebudú mať ani študenti Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Ako potvrdila hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková, rozvrhy vyučovania umožňujú študentom pricestovať včas do miesta trvalého pobytu a participovať na volebnom akte”.   

    - Reklama -