Informácie o eštebákoch pribúdajú. ÚPN doplnil ďalších 673 záznamov

    0
    Predseda ÚPN Ondrej Krajňák (Autor: Marek Kravjar)

    „Títo ľudia nesú priamu zodpovednosť na potláčaní ľudských práv,“ povedal na tlačovej konferencii predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. Zverejnením mien príslušníkov ŠtB a ich pracovného zaradenia ÚPN informuje o kmeňových zamestnancoch teritoriálneho útvaru, ktorí získavali a riadili tajných spolupracovníkov a nesú priamu zodpovednosť za vytvorenie agentúrnej siete, informujúcej vo vtedajšom Západoslovenskom kraji ŠtB o činnosti nepriateľov režimu.

    Sprístupnené informácie oboznamujú verejnosť s organizačným členením, personálnym obsadením a činnosťou bratislavskej Správy ŠtB. Na webovej stránke ÚPN ľudia nájdu organizačnú štruktúru Správy ŠtB Krajskej správy ZNB Bratislava v rokoch 1971 – 1974, mená a priezviská jej príslušníkov, osobné evidenčné čísla príslušníkov, ako aj zaradenie príslušníkov v štruktúre správy ŠtB s uvedením „problematiky”, na ktorej pracovali (ochrana sovietskych vojsk, cirkev, kultúra, veda, školstvo, oznamovacie prostriedky, protisocialistické sily a ďalšie). Správa ŠtB bola výkonným útvarom kontrarozviedky a plnila úlohy proti tzv. vonkajšiemu a vnútornému nepriateľovi. Náčelníkom správy ŠtB KS ZNB Bratislava bol aj v období rokov 1971 – 74 Michal Kasan. 

    Bratislavskú správu ŠtB tvorilo vedenie, vnútorné oddelenie, operatívna skupina, analytická skupina, I. kontrarozviedny odbor zameraný proti vonkajšiemu nepriateľovi, II. kontrarozviedny odbor zameraný proti vnútornému nepriateľovi, III. odbor ochrany socialistickej ekonomiky, odbor sledovania, odbor operatívnej techniky a previerky korešpondencie, oddelenia a skupiny ŠtB v okresoch, oddelenia pasovej kontroly a oddelenia letiskovej kontroly. 

    ÚPN už v roku 2014 zverejnil na svojej webovej stránke podrobnú rekonštrukciu personálneho obsadenia a organizačnej štruktúry Správy ŠtB KS ZNB hlavného mesta Bratislava a Západoslovenského kraja v rokoch 1966 – 1971. Nadviazal tým na rekonštrukciu Krajských správ ZNB vtedajšieho Východoslovenského a Stredoslovenského kraja. V tejto úlohe pokračuje ÚPN zverejnením organizačnej a personálnej štruktúry Správy ŠtB Bratislava v rokoch 1971 – 1974.

    - Reklama -